Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla işçiler ülkede 24 saatlik genel greve gitti. İşçilerin maaş artışı ve toplu iş sözleşmesi talepleriyle yapılan grev kapsamında deniz ulaşımı 24 saatlik kesintiye uğradı. Metro, tramvay, banliyö treni gibi toplu taşıma araçları da başkent Atina’da 24 saatlik greve giderken, otobüsler ise sadece belirli saatlerde çalışma kararı aldı. ü

Gemi trafiği ve toplu taşıma durdu

Ülkede taşımacılık sektörü çalışanları da iş bıraktı. İşçilerin grevi üzerine gemiler bugün Yunan limanlarına yanaştı ve tren seferleri durduruldu.

Otobüs ve taksi şoförlerinin de iş bırakması nedeniyle Atinalılar trafiğe özel araçlarla çıktı ve bu nedenle şehir merkezindeki birçok yol tıkandı. Kuryelerin ise Atina'da protesto konvoyu kurması bekleniyor.

Basın mensupları greve gitti

Greve giden sektörlerden öne çıkanı ise medya oldu. Medya grevi, özel sektör işçileri sendikası GSEE'nin büyük genel grevinden bir gün önce gerçekleşti.

Basın grevi dün gün boyunca sürdü. Grev; haber sitelerini, TV kanallarını, devlet yayın kuruluşu ERT'yi ve radyoları etkiledi.

Basın sendikaları, işverenlerin toplu iş sözleşmelerini imzalamayı reddetmesi nedeniyle greve gittiklerini açıkladı.

Asgari ücret artırılmıştı

Yunanistan bu ay aylık asgari brüt ücretini yüzde 6,4 oranında artırarak 830 Euro'ya çıkardı; bu, on yıldır süren bir mali krizin ardından toparlanmaya çalışan Yunanistan'da beş yıl içinde yapılan dördüncü artış oldu.

"ABD tarihindeki en zorlu ulusal güvenlik ortamıyla karşı karşıya" "ABD tarihindeki en zorlu ulusal güvenlik ortamıyla karşı karşıya"

Ancak işçiler, ücretlerindeki artışın artan gıda ve barınma maliyetlerini karşılamaya yetmediği görüşünde. Yaklaşık 2.5 milyon işçiyi temsil eden GSEE sendikası "Mesaj açık. İşçiler asgari ücretle ve yükselen fiyatlarla geçimini sağlayamıyor" açıklamasında bulundu.

Ayrıca geçtiğimiz haziran ayında yeniden seçilen Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in muhafazakar hükümeti, aylık asgari ücreti görev süresinin bitimi olan 2027 yılına kadar 950 Euro'ya çıkarma ve ortalama ücreti de yüzde 25'ten fazla artırarak 1500 Euro'ya yükseltme sözü vermişti.

IMF düşük ücret politikasına zorlamıştı

Ülkede 2010-18 borç krizi sırasında IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB ile imzalanan üç uluslararası kurtarma paketi karşılığında ücretler düşürülmüştü.

Krizden kurtulmaya çalışan Yunanistan, 13 yıl ‘çöp’ kategorisinde kaldıktan sonra 2023'te ‘yeniden yatırım yapılabilir’ ülke statüsü kazanmıştı.

Yunanistan'da ortalama aylık maaş 1175 Euro seviyesinde. Bu rakam, 15 yıl öncesine göre yüzde 20 daha düşük.

Ülkede işsizlik ise yüzde 10'un üzerinde seyrediyor. Yunanistan işsizlik oranında Avrupa Birliği'nde İspanya'nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN