2024 yılı Çin-Almanya kapsamlı stratejik ortaklığının 10. yıl dönümü. Görüşmede Xi, birçok kez Çin-Almanya ilişkilerinin “istikrarına” vurgu yaptı. Xi, 10 yıl içinde ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştiğine ve uzun vadede istikrarlı olmaya devam edeceğine dikkat çekerek iki ülkenin dünyaya daha fazla istikrar ve öngörülebilirlik sağlaması gerektiğini de dile getirdi.

Xinjiang'ın dış ticaret hacmi ilk kez 400 milyar yuanı aştı Xinjiang'ın dış ticaret hacmi ilk kez 400 milyar yuanı aştı

Çin-Alman ilişkileri neden istikrarlı? Zira Çin ve Almanya, insanlık uygarlığının ilerlemesine önemli katkılarda bulundu. Her iki ülkenin sanayi zinciri ve tedarik zinciri birbirine derinden bağlı ve iki pazar birbirine son derece bağımlıdır. Her iki ülke de sanayi ile kalkınıyor ve serbest ticaret ile ekonomik küreselleşmeyi destekliyor.

Dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ekonomisi olan Çin ve Almanya arasındaki iyi ilişkiler sadece iki ülke halklarına fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Asya, Avrupa ve tüm dünya üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Dolaysıyla iki ülke, açık yüreklerle teması yoğunlaştırmaya ve karşılıklı siyasi güveni güçlendirmeye devam etmeli. İki ülke de karşılıklı faydaya ve kazan-kazan ilkesine dayalı iş birliğini sürdürmeli. Örneğin otomotiv sektöründeki iş birliği derinleştirilebilir.

Çin ziyareti kapsamında Scholz’a üç bakanın yanı sıra kalabalık bir iş heyeti de eşlik etti. Alman iş dünyası Çin pazarına büyük önem veriyor. İkili ilişkilerin istikrarlı kalması her iki tarafın yararınadır.

Çin-Almanya ilişkilerinde sadece ilerleme seçeneği var. İki ülke aynı hedefe ulaşmak için karşılıklı güveni güçlendirmeli ve dünyanın dengesi ve istikrarına daha fazla katkı sağlamalı.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN