Bu akşam hangi diziler ekranlarda olacak? 26 Aralık TV'de neler var? Bu akşam hangi diziler ekranlarda olacak? 26 Aralık TV'de neler var?
Yaklaşık 19 milyon öğrenci, karnelerini alarak ara tatile başladı. Düşük notlu karnenin cezalandırılmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, başarılı karne alan çocukların da pahalı hediyelerle ödüllendirilmemesini tavsiye ediyor. CGTN Türk Özel yayınında konuşan Uzm. Psikolog Aslı Avşar, ödül-ceza dengesini, dijital cihazlara bağımlı çocuklarla nasıl ilişki kurulması gerektiğini anlattı.

Karne alan çocuğa ödül veya ceza verilmesinin doğru olmadığını belirten Avşar, hediye alınacaksa bunun notlarından dolayı değil, tüm öğrenim yaşantısı sürecindeki çabaları için yapılması ve neden ödüllendirildiğinin iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Avşar şunları söyledi:

“Biz çocuğa hediyeyi neden alıyoruz? Bir hediye alıyoruz ve çocuk şöyle bir mesaj mı alıyor: ‘Evet ben iyi notlar aldım ve bu yüzden bana bu hediye alındı.’ Bir ödül almak için içselleştirilmemiş bir başarı isteği doğuyor. Veya her başarıdan sonra ödüllendirilme isteği doğuyor. Bu çocuk diyelim ki 10 yaşında ilerde 20 yaşına geldiğinde iş yaparken de, üniversiteyi okurken de aynı şeyi mi bekleyecek.  ‘O zaman ben şunu yapayım ödüllendirileyim, ödüllendirilmiyorsam o zaman bunu yapmayayım mı diyecek.’ Biz aslında orada süreci ödüllendirmeliyiz.  Bunu çocuğa iyi anlatmalıyız.”  Avşar, karne notları düşük olan çocuğa ceza verilmesinin çocuğunun ruhunda derin yaralar bırakacağını söyledi. "Psikoloji bilimi de zaman içerisinde gelişti. Daha öncelerde böyle davranışsal hikâyelerin daha işe yarayacağı söyleniyordu. Ceza vermek birilerini düzeltir. Dövmek onda bir acı yaratıyor o zaman yaptığı hatayı düzeltecek ya da bir şeyden mahrum etmek. Bunlar çocukta korku kültürü yaratan şeyler. Kısa vadede siz o çocuğu belli noktalarda “terbiye” ettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ama hiçbir zaman uzun vadede işe yaramayan hatta çocuğun ruhsallığında derin yaralar açan ve sonrada ters tepen halleri alır. Size daha fazla öfke geliştirmesine neden olur. Öfke geliştirdiği için sizinle bağını koparan bir hale dönüşür. Bunun kimseye bir faydası olmaz. Çocuğun,  Niye ben ders çalışmalıyım? Niye ben okula gidiyorum? Neden beni sabahleyin uyandırıyorlar? gibi soruları algılaması lazım. Bu da çocukla konuşarak olur. Çocuk başarı duygusunu başarılı olmak için değil geleceğini şekillendirmek için yatırım olarak görebilmeli." UZM. PSİKOLOG ASLI AVŞAR’IN KONUŞMASININ TAMAMINI VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

ü

https://youtu.be/oaIm6gH80WQ?feature=shared