Çin-Japonya-Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) üçlü dışişleri bakanları toplantısı 26 Kasım'da Güney Kore'nin Busan kentinde düzenlendi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de toplantıya katıldı. Bu toplantı, Kovid-19 salgını nedeniyle dört yıldır duraksayan üçlü iş birliği mekanizmasının yeniden canlandırılması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üçlü görüşmeler, Kuzeydoğu Asya'nın en büyük üç ülkesi arasındaki ekonomik işbirliğini artırabilir ve bölgesel istikrarı destekleyebilir. Ayrıca zirve, üst düzey liderlerin bir araya gelmesinin yolunu açıyor.
Çin-Japonya-Güney Kore üçlü işbirliği mekanizması, 1999 yılında kurulduğundan bu yana, liderlerin toplantılarına dayanan ve 70'den fazla çalışma düzeyindeki mekanizmanın yanı sıra Seul'de bulunan Üçlü İşbirliği Sekretaryası tarafından desteklenen bir sisteme dönüştü.
RASYONEL BİR HAMLEDört yıllık bir aradan sonra bu toplantı, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin bölgesel diplomasiyi yeniden başlatma ve bağları güçlendirme niyeti göz önüne alındığında olumlu bir amaç göstergesidir. Çin, Japonya ve Güney Kore'nin bölgesel barışı sürdürmesi ve farklılık ve anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözmesi rasyonel bir hamledir.
Üçlü zirve, bölgesel diplomasiyi ve Beijing, Tokyo ve Seul arasındaki bölgesel işbirliğini teşvik etme konusunda kalıcı bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Çin-Japonya-GüneyKore bağları, dışarıdan üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan istikrarlı bir şekilde ilerlemelidir. Bu durum tüm devletlere ve onların halklarına fayda sağlayacak ve bölgesel barışı ve kalkınmayı teşvik edecektir. Çin, Japonya ve Güney Kore, son derece entegre çıkarlara ve son derece birbirine bağlı üretim ve tedarik zincirlerine sahip işbirliği ortakları haline geldi. Çin, Japonya'nın en büyük ticaret ortağıdır ve Japon şirketleri için en büyük yatırım hedeflerinden biridir. 2022'de Çin-Güney Kore ikili ticareti 360 milyar dolara ulaştı.
Aralık 2019'da 8. Çin-Japonya-Güney Kore Zirvesi sırasında açıklanan "Gelecek On Yıl İçin Üçlü İşbirliği Vizyonunun" doğru şekilde uygulanması, üçünün bölgesel diplomasisinde ilerlemesine yardımcı olabilir. Çin-Japonya-Güney Kore Serbest Ticaret Bölgesi hakkındaki tartışmalar, nüfusun yaşlanmasıyla mücadele ve çevre koruma işbirliğinin geliştirilmesi de dâhil olmak üzere bir dizi konu, Çin, Japonya ve Kore Cumhuriyeti arasındaki liderler zirvelerinin önceki oturumlarında anlaşmayla çözüldü. Bu oturumlar kayda değer ilerlemeyi ve işbirlikçi çabalar için parlak bir geleceği ortaya koydu.
ZEYTİN DALI ZİRVESİBu üçlü toplantı zeytin dallarını uzatacak, bölgesel barış, birlik ve kapsayıcılık için çalışacak. Bölgedeki jeopolitik gerilimlere rağmen, Çin-Japonya-Kuzey Kore'nin yapıcı katılımının bölgesel gerilimleri azaltmada ve bölgesel kalkınmaya yönelik ticari faydaları artırmada önemli etkileri olduğu doğrudur.
Çin, Japonya ve Güney Kore "uzaklaştırılamayacak komşulardır." Asya her üçü için de ortak bir yuvadır ve üçlü işbirliğinin faydaları, aralarındaki düşmanlığın olası sakıncalarından çok daha ağır basmaktadır. Toplantı ikili bağları güçlendirme arzusunu ima ediyor. Doğu Asya'da dış güçlerin önemli ölçüde artan müdahalesi, üç ülkenin ilişkileri üzerinde kara bir bulut haline geldi. Bölgedeki jeopolitik gerginliklerin yaşandığı bu kritik dönemde Çin, liderlerin vardığı fikir birliğini uygulamak, diplomatik ilişkileri sürdürmek ve karşılıklı siyasi güveni artırmak için Güney Kore ve Japonya ile birlikte çalışmaya kararlıdır. Bu, yanlış anlamaları ortadan kaldırmayı, dış müdahaleleri ortadan kaldırmayı ve birbirlerine doğru ilerlemeyi içerir.
DOĞU ASYA’NIN MANZARASI DEĞİŞEBİLİRÜçlü dışişleri bakanları toplantısı üçlü istişare mekanizmasını ilerletecek, üç hükümet arasındaki işbirliğini değerlendirecek ve geleceğe yönelik umutları araştıracak. Bu, bölgedeki "yeni Soğuk Savaş" düşüncesini azaltabilir.
Doğu Asya'nın en büyük üç ülkesi arasındaki üçlü müzakerelerin geri dönüşü, küresel ekonomik toparlanmayı hızlandırmalı ve bölgesel barışı teşvik etmelidir. Çin, Japonya ve Güney Kore bölgesel istikrarı korumalı, karşılıklı kazancı teşvik etmeli ve ekonomik işbirliğini güçlendirmelidir. Başarılı bir üçlü zirve ilişkilerini değiştirebilir, Doğu Asya'nın siyasi manzarasını etkileyebilir ve tartışmalı konuların çözülmesine yardımcı olabilir.
Editörün notu: CGTN'nin özel yorumcusu Farhad Chowdhury, güvenlik ve stratejik ilişkiler araştırmacısı ve köşe yazarıdır. Makale yazarın görüşlerini yansıtmakta olup CGTN'nin görüşlerini yansıtmamaktadır. Çin haberleri için tıklayınız.