Örgüt, Almanya'da son aylarda düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinde polisin kısıtlamalarına ilişkin açıklama yaptı.

Kısıtlamalardan örnekler verilen açıklamada, bu konudaki insan hakları ihlallerinin bağımsız araştırılması talep edildi.

Açıklamada, "Filistin yanlısı suçlar" şüphesiyle ev aramaları yapıldığı, çevreci Greta Thunberg'in katılacağı gerekçesiyle bir protesto kampının yasaklanması gibi önlemlerin barışçıl protestoları bastırdığı ve eylemcilerin "fişlendiği" belirtildi.

Alman polisinin eleştirildiği açıklamada, "Protestolar hiçbir zaman Müslüman karşıtı ırkçılık veya şiddet yoluyla bastırılmamalıdır." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası Af Örgütünün açıklamasında, Alman polisi ve diğer yetkililerden herkes için barışçıl protesto hakkını kolaylaştırması istendi.

Açıklamada, başkent Berlin'de göstericilere karşı polisin köpek kullanması, başka bir gösteride polisin gelişigüzel biber gazı sıkıp tekerlekli sandalyeli bir adamı sürüklemesi, sabaha karşı 5 aktivistin evine baskın düzenlenmesi, polisin Filistin bayrağı taşıyan 11 yaşındaki çocuğu kovalaması, bir göstericinin baygın bırakılıp tıbbi müdahalenin geciktirilmesi, özellikle Müslüman ve Arap kökenli protestoculara yönelik hukuka aykırı güç kullanımı gibi uygulamalar detaylı şekilde rapor edildi.

Bu ve benzeri vakaların bağımsız ve tarafsız şekilde soruşturulması talep edilen açıklamada ayrıca Müslüman ve Arap karşıtı ırkçılığın bu ihlallerde oynadığı rolün bu tür soruşturmaların merkezinde yer alması gerektiği ifade edildi.

Patlayan Tesla'nın sürücüsünün orduda aktif asker olduğu ortaya çıktı Patlayan Tesla'nın sürücüsünün orduda aktif asker olduğu ortaya çıktı

Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan'ın, devletlerin protestoları "Filistinli gruplara karşı orantısız ve ayrımcı şekilde" bastırma eğiliminde olduğunu ve Almanya'daki engellemelerin "en sert" kısıtlamalar arasında olduğunu belirttiği aktarıldı.