RECEP ERÇİN 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve TİM Yönetim Kurulu dün ihracattaki gelişmeleri aktarmak üzere bir basın sohbet toplantısı düzenledi. Toplantıda Çinli otomotiv üreticisi BYD'nin Türkiye'ye bir milyar dolarlık yatırım yapma kararı da gündeme geldi. Bunun üzerine TİM Başkanı Gültepe, "Bir üretici olarak, finans yatırımı dışında her türlü üretimi destekliyorum. 27 yıldan beri ilk defa yabancı biri geldi ve yapıyor. Bunun daha sonra oluşturacağı çarpan etkisine bakmak lazım. Dünyanın yüzde 40 tedariğini sağlayan Çinliler. Her sektörde daha fazla örneklerini duymalıyız." mesajı verdi.

O FİRMALAR HANGİLERİ OLABİLİR? 

Toplantı sonunda TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik'e, BYD dışında bir Çinli firmanın daha Manisa'da keşif yaptığı haberlerinin geldiğini aktarıp durumu sorduğumuzda, 3 firmanın daha istekli olduğunu ancak önemli olanın montaj değil yerli sanayiyi kuvvetlendirecek yatırmaların gelmesi olduğunu bildirdi. Bir önceki gece TÜSİAD YİK kokteylinde sohbet ettiğimiz bir sanayici 'Manisa ayakta. BYD dışında bir firma daha keşif yapıyormuş. Bunlar güzel gelişmeler. İsterse montaj olsun yatırım yatırımdır." ifadelerini kullanmıştı. 

BYD dışındaki Çinli firmalardan birinin daha önce yatırıma istekli olan Chery olabileceğini düşünülüyor. Bunun yanında SWM Motor da bir açıklama yapmıştı. Diğer yandan MG'yi bünyesinde barındıran diğer bir dev Çinli SAIC Motor için de Türk iş ortaklarının ikna turlarında olduğu öğrenildi. 

İHRACATÇI NE İSTİYOR?

Öte yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, toplantıda yıl sonu için hedeflenen 267 milyar dolarlık hedef için ihracatçının yüksek maliyet düşük kur kıskacından çıkarılması gerektiğini söyledi.  İhracatçının önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Gültepe, ekonomiyi soğutmadan enflasyonla etkili mücadele için ihracatın en etkili ve tek yol olduğunu söyledi. Mustafa Gültepe, TİM Sektörler Konseyi Üyeleri’nin de katılımıyla düzenlediği toplantıda ihracatın ilk yarı performansının yanı sıra güncel sorunlar ve ekonomi yönetiminden beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. TİM’in ‘İhracat 2024 Raporu’nun da paylaşıldığı toplantıda konuşan Gültepe, 2024 yılına 267 milyar dolarlık mal ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi ile başladıklarını hatırlattı.

Mustafa Gültepe, kısa vadede ihracata yeniden ivme kazandırmak için ekonomi yönetiminden beklentilerini şöyle sıraladı:

Çin'de otantik bir Güz Ortası Bayramı nasıl kutlanır Çin'de otantik bir Güz Ortası Bayramı nasıl kutlanır
  • Kur enflasyona paralel hareket etmeli, enflasyonla kur arasındaki fark 5 puandan fazla olmamalı.
  • Yurt içinde üretimi olmayan ya da talebi karşılayamayan ham madde ve ara malların ithalinde vergi yükü hafifletilmeli.
  • Üretici ve ihracatçıya ilave yük getirecek, rekabetçiliği daha da zarar verecek düzenlemeler gözden geçirilmeli.
  • Üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetleri koşulların elverdiği ölçüde asgari düzeyde tutulmalı.
  • Zor dönemde Eximbank ve İGE A.Ş’nin ihracatçımıza finansman desteğini çok anlamlı buluyoruz. Ancak süreci en az hasarla atlatabilmemiz ve önümüzdeki döneme hazırlanmamız için daha uygun koşullarda finansman imkânları oluşturulmalı.