İki eski medeniyete sahip Çin ve Türkiye arasındaki temaslar uzun geçmişe dayanıyor. İki ülke arasında 2021 yılında stratejik iş birliği ilişkisinin tesis edilmesinden bu yana, iki ülke ekonomi, ticaret, kültür, eğitim, turizm ve ulaştırma gibi alanlardaki iş birliğinde büyük ilerlemeler kaydetti. Son yıllarda Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkiye’nin Orta Koridor Planı’nın uyumlaştırılması ve bu konuda iş birliğinin geliştirilmesi için atılan adımlar, iki ülkenin refahı ve kalkınmasına fırsatlar sundu. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ziyaretinin iki ülkenin her alanda, özellikle ekonomi ve ticaret alanındaki iş birliği seviyesini yükselteceğine inandığını dile getirdi.

Bakan Fidan, ziyaretinden beklentisini değerlendirirken, ziyaretinde öncelikli hedeflerinin başında iki ülke arasında başta ticari ilişkiler olmak üzere siyasi ve diğer alanlardaki ilişkileri daha ileriye taşıma meselesi olduğunu belirtti. Ticari ilişkiler konusunda Çin, Türkiye’nin ikinci en büyük ticaret ortağı; şu anda neredeyse 50 milyon dolara doğru giden bir ticaret hacmi var. Bakan Fidan, iki ülke arasında ticari dengenin sağlanmasına odaklanmak istediklerini ve bu hedef doğrultusunda Türkiye’de Çin yatırımlarının artırılabileceğini, turizm, nükleer enerji ve kıymetli madenlerin değerlendirilmesiyle ilgili teknolojiler konularında da ciddi bir ortaklık geliştirilebileceğini dile getirdi. Bağlanırlığın artırılmasının önemine vurgu yapan Fidan, Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkiye’nin Orta Koridor Planı’nın uyumlaştırılması ve diğer projelerin uygulanmasına hız verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Fidan, Beijing’den sonra Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi ve Kaşgar kentlerini de ziyaret etti. Fidan, Türkiye hükümetinin, Türkiye’de Çin’in toprak bütünlüğünü zedelemeyi amaçlayan girişimlere asla izin vermeyeceğini söylemişti. Fidan, CMG’ye verdiği özel röportajda, Türkiye hükümetinin Tek Çin politikasına, Çin’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik desteğini yineledi.

Bakan Fidan, Çinli dostlarıyla yaptığı görüşmelerde özellikle Xinjiang bölgesiyle ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Fidan, İslam camiası dahil dünyada Uygur etnik grubunun kültürel hakları ve yaşamları konusunda oluşan önyargıların değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti. Fidan, bunun hem Çin, hem Türkiye ve tüm insanlar için yararlı olduğuna dikkat çekti. Fidan, Tek Çin politikasını ve Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini yineledi.

Hakan Fidan Gazze’deki çatışmalarla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Gazze geriliminin insanlık adına hemen durdurulması ve insani yardımların derhal başlatılması gerekiyor. Bunu insanlık adına durdurmamız gerekiyor. İnsani yardımların başlatılması gerekiyor. Bu fevkalade önemli ve bir daha çatışma olmaması gerekiyor. Yerlerinden edilmiş nüfusun kendi yerlerine dönmesi gerekiyor. Diğer taraftan uluslararası toplum olarak hiç beklemeden iki devletli çözümü hayata geçirmemiz gerekiyor. Çünkü iki devletli çözümü hayata geçirmezsek, buna bir son vermezsek ileride daha büyük savaşlarla karşılaşmamız mümkün.”

RCEP'e yeni katılım başvuruları yapıldı RCEP'e yeni katılım başvuruları yapıldı

Bakan Fidan, bu noktada Çin'in almış olduğu uluslararası tutumu takdir ettiklerine ve iki devletli çözüm, ateşkes ve insani yardımların yanında olmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, Çin’in gerçekten iyi ve yapıcı bir rol oynadığını vurguladı.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN