Ma Xingrui, ÇKP Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi ve bölge yönetimi adına Fidan’ın Xinjiang ziyaretini olumlu karşıladıklarını belirtti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik liderliğinde iki ülkenin çeşitli alanlardaki dostane iletişim ve pragmatik iş birliğinde aktif ilerlemeler kaydedildiğini hatırlatan Ma, bu ilerlemeler sayesinde Xinjiang ile Türkiye’nin farklı kentleri arasındaki temasların da yoğunlaştığına dikkat çekti. Ma, Çin’in sosyalist, modern ve güçlü bir devletin kapsamlı inşası sürecinde Xi ve ÇKP Merkez Komitesi’nin Xinjiang’a büyük destek verdiğini ve Xinjiang’ı bu süreçte özel ve önemli bir yere konumlandırdığını kaydetti. Ma, Xinjiang’ın ÇKP’nin yeni çağdaki bölge yönetme politikasını tam, doğru ve kapsamlı bir şekilde yerine getirerek çalışmalarda Çin ulusunun birlik bilincine öncelik verdiğini dile getirdi. Ma, Çin tarzı modernleşme inşasını tüm gücüyle hızlandıran Xinjiang’da yüksek kaliteli gelişme sürecinin aktif bir eğilimi korurken farklı etnik grupların derinlemesine kaynaştığını ve nar taneleri gibi birbirini kucaklayarak dayanışma içinde bulunduğunu söyledi.
Terörizmle mücadele konusuna değinen Ma, terör eylemlerinin daha önce Xinjiang’ın toplumsal istikrarı ve halkın güvenliğine büyük zarar verdiğini hatırlattı. Ma, “Bölücülük, terörizm ve aşırı dincilikle mücadele konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız. Xinjiang, Kuşak ve Yol’un çekirdek bölgesi olarak dışa daha da açılarak Avrasya’nın altın kanalı ve Batıya açılan penceresi haline gelmek için çaba gösteriyor. Xinjiang ile Türkiye’nin taşraları arasındaki işbirliği büyük bir potansiyele sahip. İki tarafın Xi ile Erdoğan’ın vardığı önemli anlaşmaları yerine getirerek her alanı kapsayan pragmatik iş birliğini güçlendirmesi, ticaretin kalitesi ve seviyesini yükseltmesi ve ikili ilişkilerin sürekli, sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesine katkı yapmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Fidan, Türkiye ile Çin’in zengin ve uzun bir geçmişe sahip olan ülkeler olduğunu hatırlattı. İki tarafın önemli alanlardaki iş birliğinin ilerlediğine işaret eden Fidan, ziyaretiyle ikili stratejik iş birliği ilişkisinin daha da geliştirilmesini istediğini belirtti. Fidan, Xinjiang’da kentsel altyapı tesislerinin mükemmel olduğunu, toplumun müreffeh bir şekilde geliştiğini ve farklı etnik gruplara ait kültürler ve dillerin iyi bir şekilde korunduğunu gördüğünün altını çizdi. Türkiye’nin Xinjiang meselesi konusundaki tutumunun net olduğunu kaydeden Fidan, Türkiye’de Çin’in güvenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemeyi amaçlayan girişimlere izin vermeyeceklerini vurguladı. Fidan, Xinjiang’ın Çin ile Orta Asya ve Türkiye dahil olmak üzere farklı ülkeler arasındaki işbirliği için pencere rolü oynadığına dikkat çekti. Fidan, Xinjiang ile ortak gayret göstererek terörle mücadelede iş birliğini artırmak, iletişimi yoğunlaştırmak, ekonomi, ticaret, tarım ve sivil havacılık alanlarındaki iş birliğinde yeni ilerlemeler kaydetmek istediklerini dile getirdi.