İstanbul Okan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 6. Türkiye-Çin Ekonomik Fuarı, Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen temsilcilerini buluşturarak, ikili ticaretin güçlendirilmesine yönelik önemli bir platform sundu. Bugün gerçekleşen etkinlikte, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, ticaret hacminin artırılması ve iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi hedeflendi.
Liu Shaobin Forumda konuşma yapan Çin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Dünya ekonomisinde çok şey değişse de, sorumluluk sahibi bir ülke olan Çin'in 'Küresel Güvenlik İnisiyatifi' gibi politikalarını, her koşulda uygulamaya devam edeceğinin altını çizdi. Çin ekonomisi hakkında medyada çıkan haberlere de değinen Liu, " Çin yüksek kaliteli modernleşmesine devam ediyor, bazı medya kuruluşları Çin ekonomisini olumsuz değerlendirse de, son açıklanan veriler gerçeği ortaya çıkardı. Çin'in ekonomisi uzun vadede iyi eğilim göstermeye devam edecek." ifadesini kullandı.Liu, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret açığı hakkında da, "Biz her zaman, Türk tarafının ticaret açığını kapatmasını istiyoruz. Bu konu hakkında çalışmalarımız devam ediyor, Türkiye'de Çin'in elektrikli araçlarındaki ek vergiyi kaldırmalı. İki taraf olarak ortak çaba göstermeliyiz." dedi.
Bekir Okanİstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Konfüçyüs Enstitülerinin sadece dil ve kültür olarak değil, ekonomi alanında da büyük katkı sağladığını belirtti.
Türkiye'yle Çin arasındaki ticaretin 48.3 milyar dolar olduğunu açıklayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Çin İş Konseyi Türkiye Tarafı Başkanı Korhan Kurtoğlu, "Bu rakamın 3 milyar doları, ülkemizden Çin'e yapılan ihracat olup, geriye kalan 45 milyar doları Çin'in Türkiye'ye yaptığı ihracattır." dedi. Temel hedeflerinin, Çin ve Türkiye arasındaki ticareti dengeli hale getirmek olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Panelde, ticaret sektörünün yanı sıra, Çinli teknoloji devleri Huawei ve Xiaomi de yer aldı. Huawei Türkiye Direktörü Ma Yonggong, "Günümüzde gittikçe dijitalleşen dünyada Huawei yenilikleriyle ön plana çıkıyor. Yenilikçi projelerinin yanı sıra, Huawei Türkiye’de birçok öğrenci yetiştirerek istihdam yaratıyor. 2021’den bu yana 300’den fazla öğrenciye burs verdik. Huawei her zaman Çin ve Türkiye’ye teknolojik katkı sunmaya devam edecek." dedi.Xiaomi Türkiye Genel Müdürü Fan Chunlei, "Ekonomi Kalkınma İşbirliği kapsamında, Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak, Türkiye'ye çok büyük gelişme fırsatları sunuyor. Özellikle dijital ekonomi ve altyapı gibi konularda iş birliği sürekli artıyor. Xiaomi bu sebeple, Türkiye'ye akıllı telefon tesisi kurmuş olup, iki ülkenin iş birliğini artırıyor. " ifadesini kullandı.
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, "Yıllardır Çin ve Türkiye arasındaki uçuş hatlarının artırılması için çalışıyoruz. Türkiye ve Çin arasında uçuş hatları ve seferleri mutlaka artırılmalı" dedi.Sichuan Airlines Türkiye Genel Müdürü Cheng Xiaobo, Sichuan Hava Yolları, Tianfu hava limanının en büyük şirketlerinden biri olduğunu ve 100'den fazla uçakla hizmet verdiğini açıkladı. Chengdu - İstanbul hattından, haftada dört sefer gerçekleştiriliyor.
Çin'in banka sektörünün önemli temsilcisi ICBC Bankası Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hou Qian, Çin'deki şirketlerin Türkiye'ye olan yatırımlarına büyük destek veriyoruz. Karşılıklı fayda ve kazan-kazan sağlamak için böyle bir model yarattık diyerek, yeni modellerini tanıttı.
Türkiye-Çin Ekonomik Fuarı, iki ülke arasındaki iş birliği ve ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi. Hem Türk hem de Çinli iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduğu etkinlik, ikili ilişkilerin güçlenmesine ve gelecekteki iş birliği projelerinin şekillenmesine katkı sağladı.
Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN