Almanya Başbakanı Olaf Schozl’ün üç gün süren Çin ziyareti sadece ikili ilişkiler değil bölgesel ve küresel sorunların gündeme gelmesiyle kayıtlara geçti. Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Çin ve Almanya’nın Ukrayna ve Filistin başlıklarında uzlaştığı noktaları duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü günlük basın toplantısında Ukrayna başlığında varılan uzlaşıyı şu ifadelerle aktardı:
“Çin ve Almanya, devletlerin egemenliği ve sınırlarının bölünmez bütünlüğü dahil olmak üzere BM’nin amaç ve ilkelerini gözetmeye kararlıdır. Bu sürdürülebilir güvenlik mimarisinin vazgeçilmez temelidir ve saygı duyulmalıdır. Çin ve Almanya, Ukrayna’da barış için siyasi çözümü teşvik ediyor ve destekliyor. (Çin ve Almanya) İsviçre’deki yüksek düzeyli konferans ve gelecekteki ilgili uluslararası barış konferansları hakkında iletişimi korumaya hazırdır. Çin ve Almanya ortaklaşa şu çağrılarda bulunuyor: Nükleer silahların kullanımına veya tehdidine karşı çıkılmalı. Nükleer santraller de dâhil olmak üzere, barışçıl amaçlarla nükleer tesislere yönelik saldırılara karşı çıkmalı. Küresel gıda güvenliği sorunlarının doğru bir şekilde ele alınmalı ve küresel gıda güvenliğine katkıda bulunulmalı. Gıda üretimi ve ihracatının engellenmemeli. Uluslararası insani hukuk gözetilmeli, siviller korunmalı, her iki taraftaki savaş esirleri en kısa sürede serbest bırakılmalı ve temel haklarına saygı gösterilmeli”
Uzlaşı noktaları hangi anlama geliyor?
Çin lideri Olaf Scholz’ün açıklamaları eşliğinde okunan bildiri Rusya karşıtlığı olarak okunsa da verilen mesajlar Beijing yönetimi için yeni değil. Zira Çin Ukrayna krizinin yıldönümünde yayınladığı 12 maddelik yol haritasında da egemenlik ve sınırların bölünmez bütünlüğünü vurgulamıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın duyurduğu metin Çin’in İsviçre’deki barış konferansına katılıp katılmayacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian yaptığı açıklamada krizin siyasi çözümüne dönük barış konferanslarını desteklediğini ancak bunun hem Rusya hem de Moskova yönetimi tarafından tanınması gerektiğinin altını çizdi. Lin, İsviçre’deki etkinlik ile ilgili atılması gereken adımların olduğunu Beijing yönetimi olarak taraflarla istişare edeceklerini sözlerine ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov davet edilmedikleri İsviçre’deki konferansı tanımayacaklarını açıklamış ancak dost ülkelere zirveye katılıp katılmamaları yönünde baskı kurmayacaklarını ifade etmişti.
Diğer Çin haberleri için tıklayınız