Ekonomi

Türk Sanayicisi dikkat çekti: 'Çin ticareti savunurken, ABD korumacılık yapıyor'

ABD'nin serbest ticareti engelleyen adımlarını Çin'in DTÖ'ye şikayet ettiğini anımsatan sanayici Burak Önder, tek kutuplu dünyanın tartışmalı hale geldiğini söyledi 

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) 4. Olağan Genel Kurulu’nu tamamladı. Derneğin 10. kuruluş yıldönümünde konuşan EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, yükselen Asya ekonomilerine dikkat çekti. Dünyadaki değişim ve dönüşüm sürecine işaret eden Önder, "Mesela; kominist Çin, kapitalist ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet ediyor. Komünist Çin serbest ticareti savunurken, ABD’de korumacılık duvarları her geçen gün yükseliyor. Hatta Asya-Pasifik’te ki en önemli ortaklarından biri olan Japonya menşeli bir çelik firmasının ABD menşeli çelik firmasını satın almasına milli güvenlik nedeniyle karşı çıkıyor. Bir yandan ticaret koridorları ve serbest ticaret anlaşmaları imzalanırken; diğer tarafta tarife dışı engelleri ve ithalat yasaklarını yaşıyoruz." dedi.

KAVRAMLAR TARTIŞMALI HALE GELDİ 

Bugün dünyanın her bölgesinde silahlanma yarışının devam ettiğini ifade eden Burak Önder, ‘’Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan’ bu yarış Avrupa’dan Asya’ya, Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya kadar uzanıyor. Diğer taraftan dünyada NATO, BM, DTÖ ve hatta AB gibi 'kurumların', tek kutuplu dünya, küreselleşme, serbest ticaret, gibi 'kavramların' tartışmalı hale geldiği süreci yaşıyoruz. Küreselleşme kavramı ortaya çıktığından bu yana küresel ticaretteki en sert önlemlerin alındığı bir dönemdeyiz. BRICS gibi alternatif kurumların, Küresel Güney, yeşil duvar, frendly shoring, near shoring, reshoring, China+1 gibi alternatif kavramların daha çok duyulduğu zamanı yaşıyoruz. Ez cümle; oyunun tekrar kurulduğu, kartların tekrar dağıtıldığı bir dönemdeyiz sanki." mesajı verdi.

KRİZSİZ GEÇMESİ HAYAL

Kuş bakışı bakıldığında bu süreçlerin krizsiz geçmesini beklemenin büyük bir hayal olacağını anlatan Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm güzel, insani, barışçıl ideallere rağmen ‘reel politik’ dünyasında yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Tüm bu süreçlerde kamunun, sivil toplumun, firmalarımızın üzerine düşen önemli görevler var. Tabi ki sahada rekabet içinde olacağız; lakin çıkarlarımız için aynı masada oturabileceğiz. Yani rekaberlik felsefesi ile yolumuza devam etmek zorundayız. Rekabet içinde iş birliği. Nasıl ki hükümetimizden pragmatik bir dış politika ve ekonomi politikası bekliyor ve istiyorsak, bizim de iş dünyası olarak pragmatik politikalar izlememiz gerekiyor. Türkiye sanayisini ve ihracatını bu dönüşüme hazırlayabilmek kamunun olduğu kadar bizlerin de görevi. Birçok sorunumuz var. İhtiyaçlar arasında da mantıklı, ussal bir hiyerarşi kurmak gerekli. Tüm bu süreçleri hızlandırmak için de ‘sanayicimizin yer sorunun çözülmesi’ önemli bir konu başlığı."

PARAYI ARSAYA GÖMÜYORLAR

"Bugün bu salonda olan meslektaşlarımızın çok büyük kısmı kiracı, üretim alanları katlı ve riskli; üretim alanlarımız üretimde verimliliğe uygun değil." diyen Burak Önder, ayrıca şunları aktardı: "Yapılan çalışmalarda ülkemizde sanayi arsalarının yüz ölçümüne oranı binde 3 iken, sanayisi gelişmiş Fransa ve Almanya’da bu oran %3,5- 4,5 arasında. ABD’de sanayi arsalar 10 USD, Frankfurt’ta avro, Berlin’de avro civarı ve uzun vadeli ödeme ile alınabiliyor. Aldığınız arsaya binayı yaparken de 10 yıl vade ve 0 faizle kredi kullanabiliyorsunuz. İstanbul’da m2 fiyatları peşin olarak Kıraç’ta 750 USD, Silivri’de 540 USD ve Çorlu’da yaklaşık olarak 300 USD civarlarında.  Sanayi arsalarının ranta kapatılması ve üreticilerimizin kendi fabrikalarının olması, kümelenme gibi faktörler önemli. Aynı zamanda; AB’de olduğu gibi vade sürelerinin üretici KOBİ’ler lehine yasal güvence altına alınması ve tabiri caizse üreticilerin mali yapılarının güçlenmesi arzu ettiğimiz ARGE, İnovasyon, tasarım, dijitalleşme gibi konularda önemli bir eşik olacaktır.

Bunların yanında sanayimizi, dijital dönüşüme hazırlamak, otomasyon ve verimlilik konularında KOBİ’lerimizi güçlendirmek önemli. Sanayicinin dijital kaslarını güçlendirmek ve her alanda verimliliğini artırabilmek Türk sanayisi için kritik bir eşik olacaktır. "

ÖZGER: HEDEF DEĞERİ ARTIRMAK 

Öte yandan EVSİD Olağan Genel Kurulu'da ikinci kez başkan seçilen Talha Özger, "EVSİD olarak yeni dönem hedefimiz ihracat artışından çok birim ihracat değerimizi arttırmak. Sadece yeni pazar değil, daha karlı yeni pazarlar aramalıyız. Daha büyük ve daha profesyonel organizasyonlar gerçekleştirmeli ve ülke imajımızı güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

2023 yılını 3.2 milyar dolar ihracatla kapatan ev ve mutfak eşyaları sektörünün çatı STK’sı EVSİD’in 4. Olağan Genel Kurulu ve 10. kuruluş yılı etkinliğine; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu,  İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ve sektör temsilcileri yoğun katılım sağladı.

ü

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü

ü