Çin

TikTok’ta viral olan Çin’in Ejderha Sakalı Şekeri nedir?

New York Post’ta yer alan bir habere göre, eski bir Çin lezzeti olan Ejderha Sakalı Şekeri, ABD TikTok mutfak camiasındaki en son gıda trendlerinden biri haline geldi. Peki bu şeker nedir?

Ejderha Sakalı Şekeri ilk olarak Çin'de yaratıldı, ancak kısa sürede popülerliği Doğu Asya ve Güney Doğu Asya'nın diğer bölgelerinde yayıldı ve 1990'larda Güney Kore'de, 1980'lerde Singapur'da ve son zamanlarda Kanada'da ve ABD’de oldukça tercih edilen bir lezzet haline geldi. Şeker, karmaşık, iplik benzeri görünümü ve ağızda eriyen dokusuyla bilinen tatlı bir ikramdır. Görünüm ve doku bakımından pişmaniyeye benzer.

Nasıl ortaya çıktı?

Efsaneye göre Ejderha Sakalı Şekeri, Çin Han Hanedanı döneminde icat edildi. Bir gün, saray şefi, imparatoru eğlendirmek için pirinç unundan yapılan bir hamur karışımıyla yeni bir şekerleme yapmaya karar verdi. Bu karışım, karmaşık adımlar içeriyordu ve sonunda ince teller halinde ayrılıyordu. Bu teller, imparatora ejderhanın sakalını hatırlattı ve yüzüne yapışacak kadar yapışkan olduğu için karışıma Ejderha Sakalı Şekeri adı verildi.

Ejderha Sakalı Şekeri ismi aynı zamanda efsanevi ejderhanın Çin İmparatoru'nun sembolü olduğu statüsüne de atıfta bulunabilir. Bu nedenle, şekerlemenin Ejderha Sakalı Şekeri olarak sunulması, şekerin toplumsal doğası nedeniyle kabul edilebilir görüldü. Hazırlık sürecinin karmaşıklığı nedeniyle, sadece yönetici sınıfa özgüydü.

Zamanla, sanat sokak festivalleri gibi turistik mekânlarda popüler hale geldi ve hatta bu göreve kendini adamış ustaların katkılarıyla dünyanın daha uzak bölgelerine yayıldı.

ABD’de TikTok’ta neden trend hale geldi?

“Riv” olarak bilinen içerik üreticisi Rivata Dutta, TikTok kanalı "rivovershares" üzerinde ejderha sakalı şekeri yapma sürecini anlatan videolar yayınlandı, videolar 21 milyondan fazla görüntülenme topladı.

Çin'in Ejderha Sakalı Şekeri, TikTok üzerinde yeni bir mutfak fenomeni olarak yükselmeye devam ediyor ve birçok kişi tarafından denenen ve paylaşılan bir lezzet haline geliyor.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN