NATO’nun Asya politikası neden gerçekçi değil? NATO’nun Asya politikası neden gerçekçi değil?
İrlanda hükümetinin İspanya ve Norveç'le birlikte Filistin'i resmen tanıyacağını açıklaması, hem İrlanda halkı hem de Filistin halkı için büyük bir zafer olarak değerlendiriliyor. Kararı memnuniyetle karşılayan İrlanda Komünist Partisi üyesi Dr. Aaron Kelly, gelişmeleri CGTN Türk Haber Koordinatörü Erkin Öncan'a değerlendirdi. Kararın İrlanda halkının iradesini yansıttığını belirten Kelly, "Aslında, İrlanda devletini ve İrlanda müesses nizamını bu adımı atmaya zorlayan şey tabandan gelen halk baskısı" dedi. Dr. Kelly, İrlanda Komünist Partisi'nin dün yayımladığı analizlere değinerek, "Bu, İrlanda halkı için bir zafer ve elbette Filistin halkıyla bir dayanışma eylemi. Ancak bu, bir dizi siyasi grup, parti, dernek, sivil toplum ve ötesindeki her türlü örgüt arasında devam eden bir dizi seferberliğin sonucu ve Komünist Parti ve diğerleri için bu kesinlikle nihai bir sonuçtan ziyade sadece bir adım" ifadelerini kullandı. Dr. Kelly, pek çok kişinin daha ileri adımlar atılmasını beklediğini vurguladı ve şunları söyledi: "Bu sadece sembolik siyasi manevralar ya da jestler olmaktan öteye geçmeli. Daha sonra atılacak adımlar ise İsrail devletini, işgali ekonomik ve mali olarak aktif bir şekilde hedef almak ve kültürel boykotları sürdürmek olmalıdır. Güney eyaletindeki İrlanda parlamentosunda, tüm bunları yapabilecek bir yasa zaten mevcut. Ancak şu ana kadar İrlanda hükümeti buna destek vermedi."

Diplomatik ilişkiler ve baskılar

Dr. Aaron Kelly, İrlanda'nın ikili ilişkileri konusunda zaten bir baskı olduğunu belirtti ve "Daha önce de bahsettiğim halk baskısı da, iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesini istiyordu. Ve yine, bu İrlanda'daki müesses nizamın henüz yürürlüğe koymadığı bir şey" dedi. Kelly ayrıca, "İrlanda'nın siyasi olarak üzerinde bulunduğu ana fay hattı, Avrupa ittifakları ve ABD ile olan ittifakları arasında yer alıyor. İrlanda'da hem hükümet düzeyinde, hem de biz İrlanda vatandaşları arasında uluslararası alanda nerede olmak istediğimiz konusunda bir seçim yapmak mümkün değil. Açıkçası AB'nin baskısı da olacaktır çünkü AB elitleri bu konuda çok zayıf kaldı" diye belirtti.

Tarihsel bağlar ve dayanışma

Dr. Kelly, İrlanda ve Filistin arasındaki tarihsel bağlara dikkat çekerek, "İrlanda'nın, İrlandalıların, topraklarında Tanrı vergisi bir hakka sahip olduklarını düşünen, Tanrı'nın onları seçilmiş bir halk yaptığını düşünen, işgal ettikleri yerleri mülksüzleştirilen, İrlanda'daki İngiliz yerleşimcilerin Suwon'da hissettikleri gibi çok doğal bir yakınlığa sahip olduğunu düşünüyorum" dedi ve "İrlanda ve Filistin arasındaki dayanışma, İrlanda'daki silahlı mücadele döneminde de belirgin hale gelmişti. İrlanda'da ve Filistin'de silahlı mücadele yürüten gruplar arasında doğrudan ilişkiler vardı ve bu bağlar devam edecek" ifadelerini kullandı. Kelly ayrıca, İrlanda'nın Birleşmiş Milletler düzeyinde Filistin davasını desteklemeye devam edeceğini belirterek, "İrlanda'nın Avrupa'yı etkilemek için elinden geleni yapması ve mümkün olduğunca çok sayıda Avrupalı gücü Filistin davasını destekleyen daha geniş bir uluslararası topluluğun içine çekmesi çok önemli olacak" dedi. Son olarak, Dr. Kelly, İsrail ve Siyonist işgalin mağlup edilmesi gerektiğini vurguladı ve "Nihayetinde İsrail ve Siyonist işgal mağlup edilmek isteniyorsa, yenilmesi gereken emperyalizmdir" ifadelerini kullandı. 

ü

ÖZEL HABERLERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN