Dünya'yı tehdit edebilecek bir asteroit, beş yıl içinde Dünya'nın yakınından geçecek. Apophis adı verilen bu asteroidin, 13 Nisan 2029'da Ay'dan on kat daha yakın bir mesafeden geçeceği tahmin ediliyor.

Riskli asteroit listesinden çıkarıldı

İlk keşfedildiğinde potansiyel bir tehlike olarak kabul edilse de, yapılan yeni gözlemler, asteroidin 100 yıl boyunca Dünya’ya çarpma olasılığının bulunmadığını gösterdi ve ardından Apophis, uzay ajansının 'riskli asteroit' listesinden çıkarıldı.

NTV'nin aktardığına göre, Apophis'in boyutları ve çarpma ihtimali düşünüldüğünde, olası bir çarpma ciddi hasara neden olabilir. Ancak uzmanlar bu tür büyük nesnelerin Dünya'ya çarpma olasılığının nadir olduğunu söylüyor. Ancak yine de potansiyel tehlikenin göz ardı edilmememesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Apophis'in görüntüleri, asteroit 17 milyon kilometre uzaktayken Deep Space Network'ün California'daki Goldstone kompleksinde ve West Virginia'daki Green Bank Teleskobu'nda yer alan radyo antenleri tarafından yakalandı.

Bilim insanları, Apophis'in Dünya'nın çekim alanıyla etkileşimini anlamak için yaklaşan geçiş sırasında asteroiti incelemeyi planlıyorlar. Bu yakın geçiş, asteroitin bileşiminde veya yüzeyinde değişikliklere neden olabilir. Bilim insanları bunları gözlemlemek ve belgelemek için hazırlanıyor.

Özel uzay şirketleri de Apophis'e yaklaşmak için farklı görev önerileri sunuyor. Blue Origin, Apophis'e düşük maliyetli görevler için yörünge platformu Blue Ring'i kullanmayı önerirken, ExLabs ise asteroitin içeriğini incelemek için yeni bir sistem öneriyor.

NASA yola çıktı

NASA da bu fırsattan yararlanmak için çeşitli planlar yapıyor. OSIRIS-REx uzay aracı, Apophis'i incelemek ve olası değişiklikleri gözlemlemek için yola çıktı bile. Ayrıca, Janus misyonunda kullanılmak üzere tasarlanan iki yedek uzay aracı da Apophis'i incelemek için kullanılabilir durumda.

Bu yakın karşılaşma, bilimsel araştırmalar için büyük bir fırsat sunarken, aynı zamanda gelecekte de daha fazla görevin duyurulmasına yol açabileceği düşünülüyor.

Çoğu göktaşı Mars ve Jüpiter arasındaki uzay kuşağında bulunsa da, bazı istisnalar bulunuyor. Apophis, Aten ailesi olarak bilinen bir gruba ait ve bu dev kayalar çoğunlukla Dünya’nın yörüngesinde dolaşıyor.

TikTok’tan Huawei’ye ABD’nin dijital zorbalığı: Amaç teknolojik rekabet mi, dijital hegemonya mı? TikTok’tan Huawei’ye ABD’nin dijital zorbalığı: Amaç teknolojik rekabet mi, dijital hegemonya mı?

Bu durum Aten asteroitlerinin özellikle tehlikeli kılıyor, çünkü Güneş’e çok yaklaşıyorlar, bu onların aşırı parlamasına neden olarak Dünya’daki teleskoplardan gözlem yapılmasını engelliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN