Ekonomi

Otoda Çin yatırımı için hacim düşük kaldı

Çinli üreticilerin ithalat yoluyla değil yatırım yoluyla Türkiye pazarına girmesini beklediklerini ifade eden OSD Başkanı Eroldu, Macaristan ve İspanya'ya yapılan yatırımlara dikkat çekti. En büyük yatırımın pazarın kendisi olduğuna değinen Eroldu, elektrikli araçlarda henüz yeterli hacmin oluşmadığını hatırlattı

Yılın ilk üç ayına ilişkin sektörde oluşan verileri paylaşmak üzere ekonomi editörleri ile bir araya gelen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu'ya en çok soru gelen konu Çin yatırımı oldu. Otomotivde beklenen Çin yatırımının neden gerçekleşmediğine yönelik bir soru üzerine Eroldu, “Çinli yöneticilerin de bizim de basından okuduğumuz gittiği ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri. Bir tanesi Macaristan'a gitti. Bir tanesi de İspanya'ya gitti. İspanya'da da kapanan Nissan fabrikasının yerine gitti. Yani Nissan fabrikası da çıktığı için İspanya'dan işte onların yerini aldılar. Şimdi aslında hatırlayacaksınız iki toplantı öncesi biz de bunu bir tekrar konuştuğumuzda Çinliler’in Türkiye’ye ithalat değil, yatırım yapmaları lazım. Yatırım yoluyla girmeleri lazım konusunu konuşmuştuk.” dedi.

PAZARA YAKINLIK KRİTER

Buradaki ana konulardan bir tanesinin pazara yakınlık olduğunu ifade eden OSD Başkanı Eroldu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani bunun başka izahı olmaz. Çünkü Avrupa Birliği'ne girmek açısından Türkiye'de yatırım yapmakla İspanya'da yatırım yapmak arasında bir fark yok. Yani sonuçta biz de gümrük birliğindeyiz, İspanya'da gümrük birliğinde. Fas'a gitse diyeceğim ki Fas'ta kral var, kral nakit para veriyor yatırımcılara işte nakit teşvikler var, ondan etkileniyor ama İspanya ve Macaristan gibi ülkelerde böyle benim bildiğim nakit teşvikler de yok. Özellikle İspanya'da hiç yok böyle bir şey. Yani dolayısıyla teşvikler anlamında İspanya Türkiye'den daha fazla teşvik ediyor diye de bir şey yok. Hani o açıdan da Türkiye'de teşvik olmadığı için gelmiyorlar veya teşvik seviyesi yeterli değil diye de bir konu yok. Yani burada bence tek şey şu anda pazara yakınlıktan dolayı bunu yapıyorlar.”

PAZAR DA BATARYA DA ORADA

Çinli firmaların İspanya'da üretecekleri araçları sadece İspanya'da satmayacaklarına dikkat çeken Eroldu, “Bütün Avrupa Birliği'ni hedefliyorlar. Türkiye'ye o kadar yakın pazar yok. Yani bugün şeyi de unutmayalım, Çinli markalar aslında üçte birini elektrikli yapıyorlar iş olarak hem kendi ülkelerinde hem ihracatta yani bugün Çin’in 30 milyon araç üretimi varsa bunun 10 milyonu elektrikli, 20 milyonu içten yanmalı. İspanya yatırımlarının elektrikli olacağını varsayıyorum. Çünkü Avrupa zaten 2035’te böyle bir karar aldı, artık elektrikli dışında araç olmayacak diye. Yani öyle olunca da bence Macaristan'a gidilmesi ve İspanya'ya gidilmesi normal, batarya fabrikaları orada şu anda ve pazar da orada. Yani bugün işte Avrupa'da gelecekte belki 10 milyon olmayacak ama 6-7-8 milyon hep beraber göreceğiz. Yani 2035’te ful elektrikliye döndüğü zaman Avrupa 12 milyonluk pazar hangi seviyeye gidecek. Şu andaki varsayım 12 gibi duruyor ama bence biraz daha aşağı gidecektir diye düşünüyorum. Yani öyle olunca bu pazara yakınlık biraz daha ön plana çıkacak.” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ZENGİN ÜLKE İŞİ

Çinli markaların neden üretim için mesela Romanya'ya gitmedikleri sorusunu gündeme getirerek, şu tespitleri yaptı: “Romanya'da Avrupa Birliği içinde daha ucuz işçilik maliyeti açısından ama Romanya yine pazarlara bir miktar daha uzak ve batarya yatırımları yok yani lojistik yatırımları yok. Bunlar bir de şimdi ilk bataryacılarla da beraber hareket ediyorlar. İlk batarya fabrikaları nerede kuruldu? Yine elektrikli talebin yüksek olduğu zengin ülkelerde kuruldu. Dolayısıyla o yüzden pazara yakınlık şu anda ilk aşamadaki yatırımlarda önemli. Şimdi konu bize gelince ise bizde de elektriklilerin devreye girmesi bence Batı Avrupa'ya göre bir faz farkıyla zaten olması lazım. Rakamlar da öyle gösteriyor. Bugün Avrupa'nın ortalama milli geliri 35 bin dolar. Doğu Avrupa'da elektrikli araç var mı bugün yok yani gidelim Bulgaristan'a, Romanya'ya elektrikli araç kullanan yok sonuçta. Sonuçta Türkiye’de milli gelir 10 bin dolar. Şimdi bir 35 bin dolarla 10 bin doların bir farkı olması lazım ki zaten Avrupa'yı da ikiye ayırsak Doğu Avrupa ülkelerini dışarı çıkarsak Avrupa 50 bin doların üstüne çıkacak. Bugün işte Fransa, Belçika, İtalya, Almanya’yı dikkate alsak yalnız orada öyle bir milli gelir var, işte belli bir zenginlik var. Bu araçlar pahalı araçlar bu araçların ikinci el değerleri içten yanmalılara göre daha düşük. Sonuçta bunu satın alabilmek için de belli bir güce sahip olmanız lazım değil mi?”

BARİYERLER YATIRIM YAPANA YARAR

Bugün Amerika'da elektrikli araçların yoğun olduğu yerlerin San Francisco, Los Angeles gibi Amerika'nın zengin bölgeleri olduğunu belirten OSD Başkanı Eroldu, “Keza Avrupa'da Norveç’te görüyoruz çünkü Norveç’in milli geliri 100 bin dolar. Bu doğal yani nasıl bugün etrafımıza baktığımız zaman dünyada da endüstri 1’i yaşayan insanlar var. Endüstri 2 var, 3 var, 4 var. Hepsi bir anda olmayacak sonuçta. Faz farkı olacak yani.” görüşünü savundu. Eroldu'ya, Çin'den yapılan ithalata yönelik getirilen kısıtlamaların yatırımdan caydırmış olup olmayacağını sorduğumuzda ise, “Düşünün 80’lerde her ülke kendi otomotiv sanayini kurmak için Avrupa Birliği olmadan önce bariyerlerle bu işi yönetti ki işte gelip yatırım yapılsın oralarda diye. Yani bu tür bariyer olması aslında rekabet avantajı da bir Çinli o bariyerin üstünden atlayıp yatırım yapsa diğer Çinlilere göre Türkiye'de avantaj sağlayacak.” mesajı verdi.

ü

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN