Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre, Japon kuruluş Nihon Hidankyo temsilcileri, başkent Tokyo'da Japonya Başbakanı İşiba tarafından kabul edildi.

30 dakikalık görüşmede İşiba, layık görüldükleri 2024 Nobel Barış Ödülü dolayısıyla tebrik ettiği kuruluşun faaliyetlerini "uzun yılların sıkı ve anlamlı aktivistliğinin sonucu" olarak tanımladı.

İşiba, "Uzun yıllardır atom bombası gerçeğini dünyaya aktaran bu insanların, bu büyük onura layık görülmesi son derece anlamlı. Yıllardır verdikleri emeklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum." dedi.

"Aynı arzuyu paylaşıyoruz" mesajı

Nihon Hidankyo temsilcisi Mimaki Toşiyuki, görüşmede, martta New York'ta düzenlenecek "Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın" imzacı ülkeleri konferansına, Japonya'nın gözlemci ülke olarak katılması çağrısı yaptı.

Japon Başbakan ise ülkesinin bölgede Çin, Rusya ve Kuzey Kore menşeli tehditlere karşı "öz savunma yapması gerektiğine" yönelik Tokyo hükümetinin argümanlarını dile getirdi.

Savcının Trump raporunun sadece "seçimlere müdahale" bölümü açıklanacak Savcının Trump raporunun sadece "seçimlere müdahale" bölümü açıklanacak

İşiba, "Japonya'nın mevcut durumu, ağır güvenlik ortamı göz önüne alındığında kaçınılmaz olsa da gelecekte nükleer silahların olmadığı bir dünyayı hedefleme konusunda aynı arzuyu paylaşıyoruz." dedi.

Tarafların gündemi farklı

Görüşme sonrası Japon basınına konuşan Nihon Hidankyo eş başkanı 92 yaşındaki Terumi Tanaka, "hayal kırıklığı" olarak nitelediği görüşme için "Sanki Başbakan'ın solo performansı gibiydi." ifadesini kullandı.

Hükümetin, "Nihon Hidankyo'dan tamamen farklı bir gündemi" olduğunun anlaşıldığını kaydeden Tanaka, "Görüşmenin Nihon Hidankyo açısından verimli geçmemesi utanç verici" diyerek dilek ve isteklerin doğru bir şekilde iletilmesine vakit ayrılmadığını söyledi.

Denge arayışı

Tokyo'daki görüşmeyi değerlendiren Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimada, gazetecilere açıklamasında, "nükleer silahlarla saldırıya uğrayan tek ülkenin Japonya" olduğunu anımsattı.

Hayaşi, ülkesinin, bu durumun "yüklediği sorumluluk" ile "ulusal güvenliğe karşı tehditlere nasıl yanıt verileceği" arasında denge kurmasının önemine dikkati çekerek kuruluşun çağrısına yönelik "gerçekçi ve pratik yaklaşımları" değerlendireceklerini kaydetti.

"Nihon Hidankyo"

Ağustos 1956'da örgütlenen kuruluş, ülkesi Japonya'da ulusal düzeyde "Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Kurbanları Derneği Konseyi" (Nihon Hidankyo) ismiyle faaliyet gösteriyor.

Ekim 2024'te, Oslo'daki Norveç Nobel Enstitüsünde düzenlenen basın toplantısındaki açıklamaya göre "2024 Nobel Barış Ödülü" Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verilmişti.

"Nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı ödüle layık görülen kuruluşun, Japonya'da "hibakuşa" olarak bilinen Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğuna dikkat çekilmişti.

Kuruluşa, "nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları" için ödül verildiği aktarılmıştı.

Açıklamada, "Bir gün hibakuşa artık aramızda olmayacak ve tarihe tanıklık etmeyecek. Ancak güçlü bir anma kültürü ve sürekli bağlılıkla, Japonya'daki yeni nesiller tanıkların deneyimini ve mesajını ileriye taşıyor. Dünya çapında insanlara ilham veriyor ve onları eğitiyorlar." ifadeleri kullanılmıştı.

Savaş ve atom bombaları

İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri kabul edilen ve 60 ülkenin katıldığı İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıl dönümü dolayısıyla savaşta hayatını kaybedenler için ağustos ve eylül aylarında Japonya'da anma törenleri düzenlenecek.

Japon İmparatorluğu, Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan yıkıcı atom bombalarının ardından 2 Eylül 1945'te resmen ABD'nin yer aldığı müttefik kuvvetlere teslim olmuştu. Eylül 1939-Eylül 1945'te meydana gelen savaşta yaklaşık 80 milyon kişinin öldüğü tahmin ediliyor.