Prof. Dr. Doğan Perinçek, CRI Türk Radyo’da Özgür Özbakır’ın sunduğu “Akşam Raporu” programına konuk oldu ve Çin'in Gansu eyaletindeki depremi ve Marmara depremlerini değerlendirdi.
Perinçek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Çin’in kuzeybatısında deprem riski yüksek”
“’Hindistan kıtası’ dediğimiz bir kıta var ve bu kıta, sürekli kuzeye doğru hareket ederek Avrasya ile çarpışıyor. Himayala Dağları’nın kuzeyinde, bu çarpışmaya bağlı olarak çok sayıda fay var. Bu nedenle Çin’in kuzeybatısı, çok yoğun depremler yaşıyor. Dün Gansu eyaletinde gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki deprem de bunlardan bir tanesi.
“Deprem, Çin tarihinin bir parçası”
Dünkü deprem, Çin için küçük bir deprem. 1556’da, Gansu eyaletine yakın bir noktada 8.3 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 830 bin kişi hayatını kaybetti. Çin tarihinde büyük depremler var. Ülkenin kuzeybatısındaki aktif faylar, sürekli olarak deprem yaratan faylar. Çin de, tıpkı Türkiye gibi bir deprem ülkesi.
En tehlikeli deprem bölgeleri
Güney Amerika’nın batısı, Japonya ve Endonezya, deprem bakımından dünyanın en tehlikeli yerleri çünkü bu bölgelerde ‘dalma batma zonu’ dediğimiz zonlar var. Bu özellikte bir bölge, Girit’in güneyinde de var. Bu bölgelerdeki depremlerin odak derinliği, diğer depremlerden çok daha derin ve etkisi de daha büyük.
“Türkiye ve Çin’in benzerliği...”
Türkiye’de Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı, kıta üzerinde çarpışıyor. Çin’de de Hindistan ve Avrasya kıtaları çarpışıyor ve kıta üzerinde faylar var. Bu bakımdan iki ülkenin bir benzerliği var.
“Yıkıcı depremler yolda”
Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu Marmara’da. Çınarcık açıklarında yaşanan son deprem, Doğu Anadolu’nun Kuzey koluna yakın bir yerde oldu. İki hafta önce Gemlik’te olan deprem ise Doğu Anadolu Fayı’nın güney kolunda olan bir deprem. Bu depremler bizi tedirgin etmiyor. Büyük Marmara depreminin, Kuzey Anadolu Fayı’nın ana koluna yakın bir yerde olmasını bekliyoruz. Güney kolda, yani Gemlik, Bandırma, Erdek ve Biga hattında büyük bir enerji birikimi var. Bölge üzerinde bulunan antik kentler, tarihte birkaç kez yıkılmış olan kentler. Kuzey koldaki enerji, son dönemlerde güney kola aktarılıyor. Maalesef hem kuzey, hem de güney kolda yıkıcı depremleri kısa sürede yaşayacağız.
“İki büyük depreme hazırlıklı olmalıyız”
Tarihsel depremlere baktığımızda, Marmara’nın ortasındaki kuzey kol 250 yılda bir büyük bir deprem yapmış. Marmara’daki son büyük deprem, 1766’da gerçekleşen iki büyük deprem var. Korkutmak istemem ama 250 yıllık süre dolmuş durumda ve deprem riski her an var. Marmara’da gerçekleşecek iki büyük depreme hazırlıklı olmalıyız.”