Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan grip aşısı açıklaması Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan grip aşısı açıklaması

Doğu At Ensefaliti, Eastern Equine Encephalitis (EEE) virüsünün neden olduğu nadir ama ciddi bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu bölgelerinde ve Güney Amerika'nın bazı yerlerinde görülür. Hem hayvanları hem de insanları etkileyen bu virüs, insanlarda nadir görülür. 

Doğu At Ensefaliti nedir?     

Doğu at ensefaliti, enfekte sivrisineklerden insanlara bulaşan, nadir görülen ancak beyin iltihabına yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Menenjit veya ensefalit gibi ateşli bir hastalıkla birlikte nörolojik semptomlara da yol açabilmesiyle bilinen virüs; Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'de bulunan zoonotik sivrisinek vektörlü Togavirüs'ün yol açtığı bir enfeksiyondur. 

Doğu At Ensefaliti belirtileri nelerdir? 

Virüsle enfekte olan kişiler genellikle herhangi bir belirti görmeden hastalığı rahat geçirir ancak belirti gösteren vakalarda yüksek ateş, kusma, ishal, kas ağrısı, titreme, yorgunluk ve kafa karışıklığı ortaya çıkabilir. Virüs, beyin iltihabına neden olursa bilinç bulanıklığı, uyuşukluk, baş ağrısı, iştahsızlık gibi daha ciddi belirtiler gözlemlenebilir.

Belirtiler genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 4-10 gün sonra ortaya çıkar.

Doğu At Ensefaliti nasıl bulaşır?

Doğu At Ensefaliti, yalnızca virüsle enfekte olan sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşır. İnsandan insana bulaşma söz konusu değildir.

Doğu At Ensefaliti tedavisi var mı?

Doğu At Ensefaliti bir aşı veya ilaç tedavisi bulunmuyor.