Çin ile yabancı sermaye arasındaki dev iş birliği potansiyelini yansıtan zirve esnasında Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Araştırma Enstitüsü, “Çok Uluslu Şirketlerin Çin’deki Faaliyetleri” başlıklı inceleme raporunu yayımladı.
Raporda, Çin’e yatırım yapan çok uluslu şirketlerin kâr artışı ile mali yapılarının optimize edilmesi gibi açılardan faydalandığına işaret edildi.
2018-2022 döneminde yabancı sermayeli işletmelerin faaliyet gelirinin yılda ortalama olarak yüzde 4,1 arttığı, yıllık cirosu 20 milyon yuan üzerindeki sanayi kuruluşlarının toplam faaliyet gelirinin yüzde 20’sini aşan bir payı oluşturduğu kaydedildi. Kâr oranının da yüzde 7 seviyesinde seyrettiği aktarıldı.
Zirveye aralarında dünyanın önden gelen çok ulusu şirketlerinden 18 yöneticinin de bulunduğu 550 misafir katıldı.
Çin’de yıllardır faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin yöneticileri, ülkede devam eden reformların Çin’de yatırım yapma kararlılıklarını pekiştirdiğini ifade etti.
Zirveye katılan Saudi Aramco Genel Müdür Yardımcısı Arthur Mufti, şu ifadeleri kullandı: “Çin hükümeti yatırımcılara hep güven veriyor. İşte bu nedenle mevcut yatırım ölçeğini ikiye katlamayı planlıyoruz. Çin'in uzun vadede potansiyeline güvenle bakıyoruz.”