Çin

Çinli uzmanlar NATO’nun tatbikatını nasıl yorumluyor?

Çinli uzmanlara göre NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana düzenlediği en büyük tatbikat bir yandan yaşadığı başarısızlıklar dolayısıyla panik havasını diğer yandan ise ABD'nin Avrupalı müttefikerlerini kontrol altına alma çabasını yansıtıyor.

Dış Haberler Servisi

NATO'nun, Mayıs ayına kadar sürmesi planlanan, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatını gerçekleştirmek üzere bu hafta yaklaşık 90.000 askerini seferber etmesine Rusya’dan yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko pazar günü yaptığı açıklamada NATO’nun yaklaşan tatbikatının çatışma riskini artırdığını, sanılanın aksine Avrupa’da güvenliği daha da zayıflatacağını söyledi. Moskova’ya göre tatbikat Soğuk Savaş planlarına geri döndürülemez biçimde bir “dönüşü” temsil ediyor.

NATO’nun mayıs ayına kadar sürecek Steadfast Defender 2024 tatbikatlarına, uçak gemilerinden destroyerlere kadar 50'den fazla geminin yanı sıra 80'den fazla savaş uçağı, helikopter ve insansız hava aracının yanı sıra 133 tank ve 533 piyade savaş aracının katılacağı biliniyor.

Panik havasının kanıtı

NATO’nun tatbikatı ve son dönemdeki açıklamaları Çinli uzmanlar tarafından da yakından takip ediliyor. Çinli askeri uzman ve TV yorumcusu Song Zhongping pazartesi günü yaptığı açıklamada, NATO'nun bu tür büyük ölçekli askeri tatbikatlarının özünde zayıflığı gizlemekle ve üyelere moral vermekle ilgili olduğunu söyledi.

Song “Ukrayna kuvvetlerinin savaş alanındaki zayıflıkları göz önüne alınınca NATO askeri yeteneklerini güçlendirmeyi düşünmek zorunda. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın iki yıla yaklaşması nedeniyle NATO ülkeleri Rusya’ya karşı ‘savaş paniği” yayıyor.” diye konuştu. Song yayınlanan paniğin arkasında Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğunu belirterek “Böylece ABD NATO müttefiklerini daha fazla direktiflerine uymaya zorluyor ve daha fazla Amerikan yapımı silah almaları için teşvik ediyor.” İfadelerini kullandı.

NATO’nun ilgisi Atlantik’in ötesine geçti

Telegraph'ın haberine göre, üst düzey NATO yetkililerinden Amiral Rob Bauer Perşembe günü sivillerin önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile topyekün savaşa hazırlanmaları gerektiği konusunda uyardı. Politico'nun cuma günkü haberine göre, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Rusya'nın on yıldan kısa bir süre içinde NATO askeri ittifakına saldırabileceği konusunda uyardı. Newsweek'e göre ise Alman birlikleri, Rusya'nın oluşturduğu herhangi bir tehdide karşı NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez Polonya'da konuşlandırılabilir.

Avrupa’daki dramatik değişimi değerlendiren Doğu Çin Normal Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi'nden araştırma görevlisi Cui Heng, Global Times'a verdiği demeçte, bu ülkelerin Rusya tehdidini kendi amaçları doğrultusunda abarttıklarını söyledi. Cui, "Hollanda ve Norveç gibi ülkeler için Rusya-Ukrayna çatışması yüksek enflasyon baskısını beraberinde getirirken, aynı zamanda enerji ihracatı gibi önemli faydalar da sağlıyor." dedi.

Uzman, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımı azaltabileceğine dair işaretlerinin ardından, bazı ülkelerin yardım teklifinde bulunmak için öne çıktığını ve böylece savaşın uzatıldığını kaydetti. Cui Heng konuşmasının devamında NATO’nun ilgi alanın sadece Kuzey Atlantik sınırları ile kalmadığını ABD önderliğindeki saldırı örgütünün gözünü Asya’ya çevirdiğini kaydetti. Çinli uzman bu bağlamda Güney Kore ve Japonya’nın NATO zirvelerine çağrılmasını, NATO bildirilerinde Çin’e atıf yapılmasını ve Tokyo’da NATO irtibat ofisi açma girişimlerini anımsattı. NATO'nun faaliyetlerinin küresel ölçekte Soğuk Savaş seviyelerinin ötesine geçtiğini ile getiren Cui bunun da dünya barışı ve kalkınmasının önemli zorluklarla karşı karşıya olabileceğinin sinyalini verdiğini söyledi.

Diğer Çin haberleri için tıklayınız.