Ekonomi

Çinli firmalar Avrasya Hırdavat Fuarı'nda

Çinli firmaların yoğun katılım göstereceği hırdavat fuarı hakkında bilgi veren HISİAD Başkanı Tecdelioğlu, Avrupa'nın çıkardığı vize zorluğu sayesinde Türkiye'nin Asya'dan da ilgi gördüğünü belirtti.

Hardware Eurasia (Avrasya Hırdavat Fuarı), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) ve RX TÜYAP işbirliği ile 9 Mayıs-12 Mayıs tarihlerinde kapılarını açacak.

90 ülkeden 25 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçinin beklendiği Avrasya Hırdavat Fuarı öncesi sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıda İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu sorumuz üzerine 60 yabancı katılımcı firmanın 50'sinin Çinli olduğunu söyledi. “Çin'in buraya gelmesinin nedeni Avrupa'ya vize sıkıntısı yaşamalarından kaynaklı.” diyen Tecdelioğlu, “Vize problemi bir fırsat yarattı.” ifadelerini kullandı.

Kur politikası destekleyici olmalı

Fastener Expo Eurasia Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın gelecek açısından çok büyük öneme sahip olduğunu anlatan Çetin Tecdelioğlu, Türkiye'nin gelecekte hırdavat sektörünün dünyadaki önemli merkezleri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade etti. Distribütör ve dağıtıcı firmalarla birlikte dünyada hırdavatın merkezinin İstanbul ve Türkiye olması yönünde buluşmalara, fuarlara devam ettiklerini kaydetti. 500 milyar dolarlık dünya hırdavat pazarından Türkiye'nin yüzde 2 seviyesinde pay aldığını anlatan Çetin Tecdelioğlu, ihracatın artırılması için kur politikasının daha destekleyici olması gerektiğini söyledi.

NEOM projesi can suyu oluyor

“Türkiye çengelli iğne bile ithal ediyor” haberlerinden sonra dört firmanın çengelli iğne fabrikası kurduğunu aktaran Çetin Tecdelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok kolay üretebileceğimiz ürünler ithal ediliyor; bu ürünlerle ilgili istatistiki veriler olmadığı için... Biz birlik olarak ithalatı izliyoruz. Hangi ürünü niye ne kadar ithal ettiğimize bakıyoruz. Yerli ve milli pazar konusunda çalışmalar yapıyoruz. Birçok yeni fabrikanın açıldığını göreceğiz. Pandemi döneminde başlayan yatırımlar açılıyor.”

Suudi Arabistan'ın NEOM projesi kapsamında Türkiye'den alımlar yaptığını bu kapsamda işçi barınakları için binlerce konteyner ihraç edildiğini anlatan Tecdelioğlu, sektörün bu anlamda umutlu olduğunu bildirdi.

14 ülkede tanıtım yapıldı

Fastener Expo Eurasia Fuarı’yla eş zamanlı düzenlenecek Hardware Eurasia’ya; Orta Doğu’da Suudi Arabistan odaklı 14 ülkede ve Almanya’da da yapı marketler özelinde tanıtım yapıldı. Tecdelioğlu, “Özellikle pandemi sonrası yaratılan değişikliklerle ilgili hırdavat ürünleri de çok ciddi değişiyor. Savunma sanayi, beyaz eşya, elektrik elektronik, otomotiv, makine sektörleriyle ilgili işlev artırıcı, fırsat ve birim zamanda maksimum üretim yapmayla ilgili ürünler üretiliyor. Mobilya sektörüne yönelik birçok çalışmalar yapılıyor. Hırdavat sektörü fuarlar sayesinde gücüne güç katarak büyümeye devam ediyor. Hırdavat endüstrisinin yanı sıra, bu endüstriyi destekleyen tüm paydaşlarımızı da bir araya getirip ülkemizin daha çok katma değerli ürünler üretebilmesine ve ülkemizin ticaret hacminin artmasına destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.