Raporda, geçen yılın ağustos ayında yayımlanan ilk rapor temel alınarak, ABD’nin DTÖ kurallarında belirlenen yükümlülükleri ne ölçüde yerine getirdiği değerlendirildi. Raporda, ABD'nin çok taraflı ticaret sistemine zarar veren, tek taraflı ticari zorbalık uygulayan, endüstri politikalarında çifte standardı benimseyen ve küresel endüstri ile tedarik zincirlerine zarar veren politikalarından duyulan endişeler dile getirildi.

BM Geleceğin Zirvesi dünya barışı için bir fırsat BM Geleceğin Zirvesi dünya barışı için bir fırsat

Raporda, DTÖ'nün 1974 tarihli ABD Ticaret Yasası'nın 301. Bölümü’nün DTÖ kurallarını ihlal ettiğini açıkça belirtmesine rağmen, ABD’nin yine Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik 301. Bölüm kapsamındaki gümrük vergilerini artırdığı ve yeni soruşturmalar başlattığı ifade edildi. Raporda, bu girişimlerin ABD’nin çok taraflı ticaret sistemini bozan bir güç olma özelliğini ortaya koyduğu kaydedildi.

Raporda, ABD'nin piyasa ekonomisi ve adil rekabet ilkelerini göz ardı ederek, ulusal güvenlik bahanesiyle diğer ülkelerin şirketlerine haksız baskı uyguladığı ve bu girişimlerin, ABD'yi “tek taraflı zorbalık uygulayan bir güç” olarak gösterdiği belirtildi.

Raporda, ABD'nin endüstri politikalarında çifte standart uyguladığı ve küresel endüstri ile tedarik zincirlerini bozduğu vurgulandı.

Raporda, ABD’ye DTÖ kurallarına ve kendi taahhütlerine uyarak, kurallara dayalı, açık, şeffaf, kapsayıcı ve ayrımcı olmayan çok taraflı sisteme dönme çağrısı yapıldı.