Ziraat Bankası kaynak çeşitliliği ve mevduat dışı orta ve uzun vadeli kaynakların artırılmasına yönelik stratejisi kapsamında Çin ile karşılıklı dış ticaretin geliştirilmesi amacıyla Çin Eximbank'tan 400 milyon dolar ve 700 milyon dolar yuan tutarında, üç yıllık, iki dilimden oluşan bir kredi temin etti.
Bankadan yapılan açıklamada yerel para dilimi de içeren söz konusu kredi anlaşmasından elde edilecek fonlama ile başta ihracatçılar olmak üzere Türkiye'nin ekonomik gelişimi için öncelikli olan tüm sektörlere katkı sağlanacağı duyuruldu.
Uzmanlar finansal güçlenme ve işbirliği adına önemli bir adım olduğunu belirtirken, karşılıklı dış ticaretin geliştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekiyorlar.
CGTN Türk Özel yayınında Ziraat Bankası-Çin anlaşmasını yorumlayan Ekonomi Yazarı Recep Erçin, “Türk ihracatçıları ve Çin ihracatçılarının karşılıklı ticareti arttırma noktasında finansmana erişimlerini kolaylaştıracak” dedi.Türkiye'nin ekonomik çeşitliliğini artırması açısından önemli olduğunu vurgulayan Erçin şunları söyledi:
“Türkiye gibi batı kapitalist, merkez kapitalist ekonomilerinin çeperinde yer alan bir çevre ekonomisinin son yıllarda özellikle Çin Halk Cumhuriyeti'nin ortaya koyduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi sonrası Asya'dan da finansman sağlamaya başladığını gözlemliyoruz. Üstelik bu finansman, tutarların da hatırı sayılır seviyelere geldiğini gözlemliyoruz. Yapılan anlaşmayı da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Önceki sene de benzer bir anlaşma yapılmıştı. Yine ICBC ile olsun, Bank of China ile olsun ve Türk bankalarının bilhassa küresel anlamda sendikasyon kredilerine çıktıklarında önceden hep körfez ve batı bankaları hâkimken, şimdi Çin bankaların da ağırlık kazanmaya başladığını görüyoruz. Esasen bu anlaşma, hem ikili ticaretin artması hem Kuşak Yol İnsiyatifi'yle beraber Türkiye'ye ciddi bir finansman sağlanıyor. Sağlanan finansmana baktığımızda altyapı yatırımları, yeşil teknolojiler özellikle öne çıkıyor. Bu anlaşmanın Eximbank'la yapılmış olması şunu gösteriyor. Türk ihracatçıların ve Çin ihracatçılarının karşılıklı ticareti artırma noktasında finansmana erişimin kolaylaştırılması anlamına geliyor.”Yerel Para Dilimini İçeren Kredi Anlaşması
Erçin, söz konusu kredi anlaşmasının yerel para dilimini de içermesine ilişkinde Türkiye’nin dış ticaretinde döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı bir güvence sağlamayı amaçladığının altını çizdi. Erçin şöyle konuştu:
“Türkiye Merkez Bankası’yla Çin Merkez Bankası arasında yapılan Swap hattı var. Çünkü swap tutarının daha da geliştirilmesi gerektiği konuşuluyor. Bu anlamda aldığı inisiyatifler var. Sadece rezerv para dediğimiz dolar, avro ve pound bazında ekonomilerin ve ticaretin sürdürülmesi değil. Alternatif para birimlerinin de özellikle ülkelerin milli para birimlerinde de ticaret yapılması ve böylece kur riskinden korunması noktasında da Çin'in burada öne aldığını söylemek lazım.”Recep Erçin'in konuşmasının tamamını izlemek için tıklayınız:
https://youtu.be/PEvjTdCawxA?si=g3yka8cTPNaqkCVT
ü