Çin

Çin (Sichuan)- Türkiye işbirliği gelişiyor! 22 anlaşma imzalandı

Çin ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri ve yeni işbirliklerini ele almak için dün İstanbul'da düzenlenen Çin (Sichuan) - Türkiye Ekonomik ve Ticari Değişim Konferansı’nda konuşan Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, "Türkiye ile Çin'deki Sichuan eyaleti arasındaki işbirliği giderek derinleşiyor. Bugün Sichuan Çin’in batısında yer alıyor. Sichuan Çin’in dışarıya açılan önemli bir bölgesi. Sichuan eyaleti ile Türkiye arasındaki işbirliği daha da gelişecektir" dedi. Konferansta Sichuanlı şirketler ile Türkiye'nin ulusal posta elektronik ticaret şirketi (PTT), Zorlu Grubu, HT-SAAE şirketi, İstanbul Havalimanı gibi Türk şirketleri, sınır ötesi e-ticaret, yeni enerji, hava lojistiği, tıp sağlığı gibi birçok alanda 22 iş birliği anlaşması imzaladılar.

Çin (Sichuan) - Türkiye Ekonomik ve Ticaret Değişim Konferansı İstanbul’da düzenlendi. Konferansa, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong, İstanbul Vali Yardımcısı, İstanbul Belediye Başkanı Dış İlişkiler Danışmanı Mustafa Osman Turan, Çin Komünist Partisi Sichuan Eyaleti Komitesi Başkanı Wang Xiaohui, Sichuan Eyaleti Ticaret Bürosu Genel Müdürü Xu Yixin, Sichuan Eyaleti Liman ve Denizcilik Yatırım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yang Jun, Türkiye-Çin İş Konseyi ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ticaret derneklerinden, işletmelerden ve medyadan 160'dan fazla temsilci katıldı.

İşbirliği giderek derinleşiyor

Konferansta iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirmeye yönelik konular ele alındı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye ile Çin’in küresel Güney’in önemli iki ülkesi olduğunu belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında iki ülkenin stratejik kenetlenmeyi ve somut işbirliğini güçlendirdiğini belirtti.

Liu, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği potansiyelinin daha da iyileştirebileceğini belirterek, dijital ekonomi, yenilenebilir enerji, yeşil dönüşüm, yüksek teknoloji alanlarında işbirliklerinin güçlendirebileceği alanlar olduğuna işaret etti.

Çin'in küresel ekonominin gelişmesine fırsatlar sunduğunu dile getiren Liu, "Batılı medya da Çin’de üretim kapasitesinin fazla olduğu söyleniyor. Çin, ileri üretim gücünü temsil ediyor. Küresel arza zenginlikler getiriyor. Kapasite fazlası sorunumuz olmuyor. İki ülke arasında yerel yönetimler kültürel işbirliklerinin önemli bir parçasıdır." şeklinde konuştu.

Liu, "Türkiye ile Çin'deki Sichuan eyaleti arasındaki işbirliği giderek derinleşiyor. Bugün Sichuan Çin’in batısında yer alıyor. Sichuan Çin’in dışarıya açılan önemli bir bölgesi. Sichuan eyaleti ile Türkiye arasındaki işbirliği daha da gelişecektir." ifadesini kullandı.

Çin Komünist Partisi Sichuan Eyaleti Komitesi Başkanı Wang Xiaohui, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğinde Kuşak ve Yol ile birlikte daha çok bağlandığını vurguladı. Türkiye ve Çin’in yaşadıkları büyük depremlerdeki karşılıklı yardımlarını hatırlattı.

“Türkiye’nin Asya’daki en büyük ortağı Çin”

Konuşmacılar arasında yer alan İstanbul Belediye Başkanı Dış İlişkiler Danışmanı Mustafa Osman Turan, Türkiye’nin Kuşak ve Yol’a ilk imza atan ülke olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin Asya’daki en büyük ortağının Çin olduğunun altını çizdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise Çin firmalarını Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya davet ettiklerini dile getirdi.

İki ülke arasındaki elektrikli otomobil, yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm alanlarında işbirliğinin artırılabileceğine dikkati çeken Kurdoğlu, "Dijital dönüşüm konusunda da Çin firmalarıyla işbirliği yapabiliriz." dedi. Bu ziyaret ile işbirliğinin daha fazla gelişeceğini belirten Kurdoğlu, Şirketimizin Sichuan’da bulunmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu. Kurdoğlu, "Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda gelişti. Sadece ticaret ve yatırım açısından değil tarihi ve kültürel olarak da gelişti. Her iki ülkenin başta Afrika bölgesinde ve üçüncü bölgelerde ciddi yatırımları var. Toplantımızın verimli sonuçlar getirmesini ümit ediyoruz." açıklamasını yaptı.

“Türk işletmecilerin Sichuan pazarını geliştirmesini destekliyoruz”

Sichuan Eyaleti Ticaret Bürosu Genel Müdürü Xu Yixin de Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ticari işbirliğinin yakınlaşarak güçlü gelişme gösterdiğini dile getirdi.

Sichuan bölgesinden Türkiye'ye olan ihracatın arttığını aktaran Xu, "Çin'de Devlet Başkan Xi Jinping taleplerine uygun olarak yüksek kaliteli kalkınma ve yeşil kalkınma sağlam şekilde teşvik ediliyor." açıklamasını yaptı.

Xu, "Modern bir endüstriyel sistem inşa etmek için bilimsel ve teknolojik, yenilikçilik teşvik ediliyor. Şu an Türkiye'nin yakın bağları ve tamamlayıcı endüstrileri var. Türkiye maden, kaynak rezervi üretimi açısından önemli bir ülkedir." değerlendirmesinde bulundu.

Sichuan'daki işletmeleri aktif olarak desteklediklerini kaydeden Xu, Türk işletmecilerin Sichuan pazarını geliştirmesini destekliyoruz. Türkiye, teknolojik inovasyonu, dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü teşvik ediyor. Türkiye'nin kültür ve turizmi dünya çapında üne sahiptir." ifadesini kullandı.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da karşılıklı ticaretin daha fazla yapılması adına böyle bir toplantının gerçekleştirilmesinden memnun olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki karşılıklı alışverişin daha da artırılmasının kendisi için önemli olduğunu kaydetti.

Zorlu, TOGG'un şu anda pil fabrikası kurduğunu, kendilerinin buranın yüzde 25 ortağı olduğunu belirterek, "Farasis şirketi ile burada 2,5 milyar avroluk yatırım gerçekleştireceğiz. Şu anda inşaatına başladık. 2026 yılında da burayı faaliyete geçirmiş olacağız. En önemli konulardan bir tanesi de karşılıklı alışverişin daha da artırılması." dedi.

22 İşbirliği anlaşması

Konuşmaların ardından, Sichuan liman yatırımı, Sichuan kalkınması, Sichuan Havayolları gibi temsilcileri olan Sichuanlı şirketler ile Türkiye'nin ulusal posta elektronik ticaret şirketi (PTT), Zorlu Grubu, HT-SAAE şirketi, İstanbul Havalimanı gibi Türk şirketleri, sınır ötesi e-ticaret, yeni enerji, hava lojistiği, tıp sağlığı gibi birçok alanda 22 iş birliği anlaşması imzaladılar.

Anlaşmalar, ardından geleneksel tıp, fotovoltaik ürünlerin ihracatı, sınır ötesi e-ticaret ithalatı ve ihracatı, tekstil ihracatı, sınır ötesi işlem uzlaşması, aydınlatma projesi, immünoglobulin ihracatı, hava yolları arasında stratejik işbirliği, glifosat tedariki ve potasyum dihidrojen fosfat ihracatı alanlarında gerçekleşti.

ü

ü

ü

ü