Çin, son yıllarda elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez haline geldi ve dünya genelinde satışları hızla artıyor. 2023 yılında, Çin'in elektrikli araç ihracatı yüzde 50'den fazla artarak yaklaşık 5 milyona ulaştı, bu da ülkeyi küresel bir elektrikli araç üretim lideri haline getirdi. Avrupa pazarında BYD, Geely, SAIC ve NIO gibi markalar, fiyat-performans dengesi ve inovatif teknolojileriyle dikkat çekiyor.

Çin’de üretilen araçlar, devasa bir iç pazar, yüksek teknoloji birikimi ve güçlü batarya teknolojileri sayesinde Avrupa'daki rakiplerini geride bırakıyor.

Hal böyle olunca, Çin’le rekabette zorlanan Avrupa Birliği çareyi ek vergiler getirmekte buldu.  

Yüzde 35,3 varan vergi 

Avrupa Birliği (AB), 29 Ekim'de Çin yapımı elektrikli otomobillere yüzde 35,3'e varan oranda ilave gümrük vergisi getirdi.

AB’nin Çin ile ticari ayrışmayı düşünmesi absürt AB’nin Çin ile ticari ayrışmayı düşünmesi absürt

AB Komisyonu, temmuzda Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında geçici ilave vergi uygulamaya başlanacağını açıklamıştı. 

AB Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmanın tamamlandığını ve bu ülkeden AB’ye elektrikli otomobil ithalatına 5 yıl için kesin karşıt vergiler getirildiğini açıkladı.

Açıklamada, ek vergilerin AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan bir gün sonra uygulanacağı, bu süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir çözüm bulmak üzere çalışmaların devam edeceği bildirildi.

Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada işbirliği yapan üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi konulduğu belirtilen açıklamada, 4 Temmuz'dan bu yana uygulanan geçici vergilerin ise tahsil edilmeyeceği ifade edildi. 

Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Belirlenen son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10'un üstüne eklenecek.