Çin

Çin menşeli EV araçlara ek vergi AB’de endişe uyandırdı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, önceki gün Çin’de imal edilen elektrikli otomobillerle ilgili sübvansiyon soruşturmasının tamamlandığını ve AB ülkelerinin Çin’den yapacağı elektrikli otomobil ithalatına 5 yıl süreyle ilave gümrük vergileri getirildiğini duyurmuştu.

Avrupa düşünce kuruluşu uzmanı AB’nin bu girişimi Avrupa otomotiv endüstrisine zarar vereceğini söyledi.

Alman Volkswagen Grubu, önceki gün Belçika'nın Brüksel kentindeki Audi fabrikasını gelecek yıl 28 Şubat'a kadar kapatmayı planladığını duyurdu. Aslında mevcut gelişmeler bağlamında Avrupalı otomobil şirketlerinin çoğu, gümrük vergilerinin yükseltilmesi yoluyla sözde rekabet gücünü arttırmaya istekli değil.

Belçika Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden araştırmacı Victor De Decker, Çin’in artık elektrikli araç sektöründe inovasyon için bir kuluçka merkezi haline geldiğine işaret etti.

Birçok Avrupalı şirketin Çin pazarından en ileri teknolojiyi almak istediğini belirten Decker, ancak uygulanan ilave gümrük vergisi politikasının gelişme fırsatlarını kaçırmalarına neden olabileceğini söyledi.  

Decker, Avrupalı otomobil şirketlerinin çoğunun bu tarifelere şiddetle karşı çıktığını belirtti. Decker, “Bunun çeşitli sebepleri var, ilk olarak Çin dünyanın en büyük otomotiv pazarı. Avrupalı otomobil şirketleri, Çin’in tarifelere karşı alabileceği önlemlerin Çinli tüketicileri kaybetmelerine neden olacağından endişe ediyor. Öte yandan, Çin bataryalar ve elektrikli araçlar konusunda yenilikçi bir ülke. Avrupalı otomobil şirketleri, sadece Çinli tüketicilerinin bir kısmını kaybetmekten değil, aynı zamanda şu anda Çin’de gerçekleşen yenilikleri de kaçırmaktan korkuyorlar.”

Diğer yandan, Avrupalı işletmeler Çin’de imal edilen elektrikli otomobillerle ilgili sübvansiyon soruşturmasını müzakere yolundan çözme çağrısında bulundu.

Çin-İtalya Ticaret Odası Başkanı Lorenzo Riccardi, Çin ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkilerin öneminin açık olduğunu söyledi.

Riccardi, örneğin İtalya ve İspanya gibi bazı ülkelerin özellikle belirli pazarlarda Çin’in Avrupa’ya yatırım yapmasını ve elektrikli araçlarla ilgili Çin teknolojisinin kullanılmasını teşvik ettiğini ifade etti. Bu gelişmelerin, Avrupa’daki stratejik gelişim ve pazarlar için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Riccardi, aynı zamanda yeni teknolojilerin ve sürdürülebilirliğin getirilmesi anlamına geldiğini vurguladı. Riccardi, dolayısıyla hem Avrupalı KOBİ’ler hem de Avrupalı büyük şirketler için Çin’in çok önemli olduğunu kaydetti.

Hollandalı bir işletmenin Avrupa Bölge Sorumlusu Roland Brouwer, birbirinin ana ticaret ortağı olarak Çin ve AB arasındaki ticari sürtüşmenin her iki tarafa da zarar vereceğini belirtti. Fikir birliği içinde bir anlaşmaya varmanın iki tarafın yararına olduğunu dile getiren Brouwer, müzakerenin iki taraf için hayati önem taşıdığını vurguladı.