23 Şubat itibarıyla, Şubat 2024'te elde edilen toplam sinema gişe hasılatı 10 milyar yuanı geçti. Bu, Çin sinema tarihinde bir ay içinde gişe hasılatının altıncı kez 10 milyar yuan barajını aştığı anlamına geliyor.
Bu canlı film pazarı, Çin'in artan tüketimi ve ekonomik toparlanmasının yalnızca bir yansımasıdır. Kültür ve turizm pazarı da benzer bir canlılık gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın veri merkezinden alınan bilgilere göre, 2024 Bahar Bayramı tatilinde yurt içinde seyahat eden kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 34.3 artarak 474 milyona ulaştı. Yerli turistlerin toplam harcamaları ise yüzde 47.3 artışla 632 milyar 687 milyon yuana çıktı. Çin ekonomisinin dayanıklılığı ve canlılığı bir dizi rekorla teyit edildi.
Tüketim pazarındaki bu olumlu havanın yanı sıra, dış ticaret ihracatında da umut verici bir eğilim görülüyor. Özellikle yeni enerji araçları, lityum piller ve fotovoltaik ürünler gibi dış ticarette yeni üçlü” olarak adlandırılan ürünler büyük rağbet görüyor. Çin'in Hubei Eyaleti, Ocak 2024'te demir yoluyla, Çin-Avrupa kargo trenleri de dahil olmak üzere 6 binden fazla yeni enerji aracı ihraç etti. Bahar Bayramı sırasında birçok yerde Çin-Avrupa kargo trenlerinin ejderha yılının ilk sefer düdüğü çalındı. Bu yeni büyüme, Çin'in üretim kapasitelerinin uzun vadeli ve sürekli birikiminin yanı sıra, üretimin yüksek kaliteli gelişiminin yeni avantajlarını da gösteriyor. Ayrıca, ejderha yılının başlangıcından bu yana Çin borsası, üst üste 8 gün boyunca kesintisiz artış göstererek son 3.5 yılda en uzun süreli artış serisini kaydetti.Salgın sonrası Çin ekonomisi, iyileşme göstermeye ve yüksek kaliteli kalkınma yönünde istikrarlı ilerleme kaydetmeye devam ediyor. 2023 yılında, Çin'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 5.2 büyüyerek, yıl başında belirlenen hedeflere ulaştı. Çin ekonomisinin küresel ekonomik büyümeye katkısı yüzde 30'u aştı. Çinli vatandaşların kişi başına düşen harcanabilir geliri 2022'ye göre yüzde 6.1 arttı, insanların yaşam seviyesi sürekli iyileşti. Ancak 2024'te Çin ekonomisi birçok zorlukla karşı karşıya kalacak. Dışarıdan bakıldığında, ABD dolarındaki faiz artış döngüsü sona ermiş olabilir, ancak yüksek faiz oranlarının etkisi gecikmeli de olsa ortaya çıkmaya devam edecek. Küresel siyasi ve ekonomik belirsizlikler artabilir. Yurt içinde ise, tüketici güven endeksi ve özel sektör yatırımlarının büyüme hızı düşük kalmaya devam ediyor; talep yetersizliği ile aşırı üretim kapasitesi arasındaki çelişki daha da belirginleşiyor. Bununla birlikte, zorluklarla yüzleşirken, moral ve güven artırılmalıdır. Ejderha Yılı Bahar Bayramı sırasında Çin ekonomisinin elde ettiği parlak “rapor kartı”, ekonominin uzun vadeli iyileşme eğiliminin devam ettiğini, ekonomik işleyişin sürekli iyileştiğini ve piyasa güveninin arttığını göstermektedir. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni yayımlanan raporunda, Çin'in 2024 ekonomik büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi. Raporda, bu durumun Çin ekonomisinin geçen yıl beklenenden daha iyi bir büyüme sergilemesinin devamı olduğu ve Çin hükümetinin ilgili politikaları uygulamaya koyduğu itici etkisinin bir yansıması olduğu belirtildi.
Çin, dev bir pazar, eksiksiz bir endüstriyel sistem, çok sayıda yüksek kaliteli işçi ve iş insanı gibi birçok avantaja sahiptir. 2024 yılında, yüksek kaliteli kalkınmanın hızlandırılması ve kalkınma sorunlarının çözümüne yönelik ısrarcı çabalarla, Çin ekonomisi daha büyük ilerlemeler kaydedecektir. Çin ekonomisinin sağlam büyümesi, küresel ekonomik toparlanmaya daha fazla katkıda bulunacaktır.
ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN