Çin Devlet Konseyi tarafından düzenlenen son toplantıda, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 5.2 oranında büyüdüğü belirtilmişti.
Açıklanan verilere göre, yılın ilk dokuz ayında GSYH yüzde 5.2 büyüyerek 91 trilyon 302 milyar 700 milyon yuana ulaştı.
Batı medyasında Çin ekonomisinin küçülme eğilimine girdiği yönünde yayınlanan analizlerin aksine, veriler, Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5, ikinci çeyreğinde yüzde 6.3, üçüncü çeyrekte ise yüzde 4.9 büyüdüğünü gösteriyor.
Çin Devlet İstatistik Bürosu Sözcüsü Liu Aihua, Ekim ayında Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, ülke genelindeki büyük ölçekli endüstriyel katma değer, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4.6 artış gösterdiğini açıklamıştı.
Aynı dönemde, hizmet sektörü üretim endeksi (ISP) geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 arttı. Bu oran, bir önceki aya göre yüzde 0.8'lik bir artış anlamına geliyor. Tüketim mallarının perakende satışları da, geçen yılın aynı ayına göre yüze 7.6 oranında artarak 4 trilyon 333 milyar 300 milyon yuanı buldu.
Çin’in ekonomik büyümesi ne anlama geliyor?Son yıllarda başta ekonomi alanında Çin’e karşı atılan adımlara rağmen, Çin ekonomisi, son yıllarda dikkat çekici bir büyüme sergilemeye devam ediyor.
Bu büyümenin temelinde, Çin yönetiminin istikrarlı ekonomi politikalarının etkisi bulunuyor.
Çin’in istikrarı sürdürmek ve büyümeyi teşvik etmeye odaklanan ekonomi politikaları, ekonomik gelişmenin kararlı bir rotada ilerlemesine yol açıyor.
Yaptırımlar ve ticaret savaşı gibi zorluklara rağmen, Çin ekonomisi hedeflediği büyüme oranlarına ulaşma konusundaki kararlılığını koruyarak, uluslararası arenada ekonomik bir güç olarak kendini sağlam bir şekilde konumlandırıyor.
Bu durum, Çin'in ekonomik büyümeyi birincil hedef olarak benimsemeye devam ettiğini ve bu hedef doğrultusunda politika önlemlerini etkin bir biçimde uyguladığını göstermektedir.