Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılış törenine katılmak ve Çin’e resmi ziyaret yapmak üzere Beijing’e gelen Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife ile bugün bir görüşme yaptı.

AB'nin elektrikli araçlara anti-sübvansiyon vergisi kararına Çin'den yanıt AB'nin elektrikli araçlara anti-sübvansiyon vergisi kararına Çin'den yanıt

İki lider ikili ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini duyurdu.

Xi, görüşmede Bahreyn’in Çin’in Körfez bölgesindeki iyi dostu ve iyi ortağı olduğuna işaret ederek, son yıllarda ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikararlı geliştiğini belirtti.

Xi, bu yılın ikili diplomatik ilişkilerin tesisinin 35. yılı olduğuna ve iki tarafın Çin-Bahreyn ilişkilerinin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarılmasını kabul ettiğini söyleyerek, Bahreyn ile ikili kapsamlı stratejik ortak ilişkilerini geliştirerek, iki halka daha çok yarar sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Xi, Bahreyn'i ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarı koruma, bağımsız bir kalkınma yolunu izleme ve "2030 Ekonomik Kalkınma Vizyonu" ile çeşitlendirilmiş kalkınma stratejisini harekete geçirme gibi konularda kararlı şekilde desteklediklerini vurguladı.

Xi, Bahreyn’le enerji, yatırım, ulaşım, yeni enerji ve dijital ekonomi gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmek, nitelikli Kuşak ve Yol işbirliğinde daha fazla başarı kaydedilmesini hızlandırmak için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. Xi, iki tarafın kültürel ve beşeri iletişim ile halklar arasındaki temasları daha sıkılaştırması gerektiğini söyledi.

Çin’in Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin dayanışmayı ve işbirliğini güçlendirme, barışı ve uzlaşıyı gerçekleştirme ve kalkınmayı hızlandırma çabalarını desteklediğine dikkat çeken Xi, Bahreyn de dahil olmak üzere bölgedeki ülkelerle beraber, Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri arasındaki ilişkilerde daha büyük gelişme kaydedilmesini hızlandırmak, 2. Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’ni başarıyla düzenlemek, Çin-Arap kader birliği inşasını ilerletmek, Birleşmiş Milletler gibi çok taraflı platformlarda iletişimi ve koordinasyonu pekiştirerek gerçek anlamdaki çok taraflılığı harekete geçmek ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmak için çaba göstermeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Hamad bin İsa el-Halife ise iki ülke arasında her alanı kapsayan faydaya dayalı işbirliğinin yoğunlaştırılmasını beklediklerini belirtirken, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak Çin’in ulusal birleşmeyi gerçekleştirmesine destek vermeyi sürdüreceklerini yineledi.

Çin’le çok taraflı koordinasyonu yoğunlaştırmaya hazır olduklarını dile getiren Hamad bin İsa el-Halife, Çin’le birlikte Körfez İşbirliği Konseyi ile Çin arasında serbest ticaret anlaşmasına varılmasını ilerletmek ve yeni dönemde Arap ülkeleri-Çin kader birliğini oluşturmak için ortak çaba harcayacaklarını söyledi.

Görüşmenin ardından Çin ile Tunus arasında yeşil ve düşük karbonlu kalkınma, yatırım, e-ticaret, dijital ekonomi ve diğer alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN