Çin

Çin: BM'nin kararı, uluslararası toplumun ateşkes talebini gösteriyor

Zhang Jun, BM Genel Kurulu’nda dün düzenlenen olağanüstü toplantıda Gazze’deki çatışmalara ilişkin taslağın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, Çin’in taslağın onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını, bu gelişmenin çoğu üyenin Filistin ve İsrail arasında ateşkes sağlanması yönündeki güçlü talebini yansıttığını belirtti.

Çin’in söz konusu kararın kapsamlı şekilde yerine getirilmesini beklediğine dikkat çeken Zhang Jun, Arap ülkeleri ve İslam ülkelerinin Filistin sorununun çözümünde oynadığı yönlendirici rolü kararlılıkla desteklediklerini ifade etti.

Zhang Jun, Çin’in öteden beri sivillere yönelik şiddete ve saldırılara karşı çıktığını, gerginliğin yumuşatılması, ateşkesin sağlanması ve uluslararası toplumun bu hedeflere ulaşılması için diplomatik çabalarda bulunması çağrısı yaptığını belirtti.

Çin’in Gazze’deki insani durumu yakından izlediğine dikkat çeken Zhang Jun, Çin’in insani yardım koridorlarının açılmasına destek vererek, Gazze’ye acil insani yardım sağladığını kaydetti.

Zhang, "iki devletli çözüm" temeline bağlı kalınarak daha geniş bir uzlaşı sağlanması, somut bir takvim ve yol haritası oluşturulması gerektiğini de vurguladı.

Çin'in barışın, adaletin ve uluslararası hukukun yanında durmaya devam edeceğine işaret eden Zhang, Gazze'de ateşkes yapılması, Filistin ile İsrail’in barış içinde bir arada yaşaması ve Ortadoğu’da kalıcı güvenlik sağlanması için uluslararası toplumla birlikte çaba harcayacaklarını dile getirdi.

BM Genel Kurulu'nun dün düzenlenen olağanüstü toplantısında, Ürdün'ün Filistin ile İsrail arasındaki mevcut duruma ilişkin Arap ülkeleri adına sunduğu karar taslağı oylandı. 120 lehte, 14 aleyhte ve 45 çekimser oyla kabul edilen kararda, Gazze’de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunuldu. Tüm taraflara uluslararası hukuka uyma ve sivilleri koruma çağrısı yapılan kararda, İsrail'den, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki acil tahliye emrini iptal etmesi istenirken, Filistinli sivillerin zorla yer değiştirilmesine de karşı çıkıldı. Kararda, iki devletli çözüm planı temelinde Filistin-İsrail çatışmalarının adil ve kalıcı çözüme bağlanması vurgusu yapıldı. Çin, karar taslağını sunan taraflar arasında yer alırken, oylamada da lehte oy kullandı.