Çin

Çin, “1+10” Diyalog Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

Çin Başbakanı Li Qiang bugün Beijing’de büyük uluslararası ekonomik kuruluşların başkanlarıyla “1+10” Diyalog Toplantısı düzenledi.

Toplantının teması, "Küresel kalkınma konusunda konsensüs oluşturmak ve ortak refahı teşvik etmek" olarak belirlendi. Toplantıya, Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Gilbert Houngbo, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann, Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustin Carstens, Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Klaas Knot ve Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı Jin Liqun katılarak derinlemesine fikir alışverişinde bulundular.

Başbakan Li, dünya ekonomisinin toparlanmasının zayıf seyretmesi ve ekonomik küreselleşme ile çok taraflılığın çeşitli engel ve zorluklarla karşı karşıya kalmasının belirsizlikleri artırdığına dikkat çekti.  Li, küresel yönetişimin iyileştirilmesinin hızlandırılması, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarının ve bağlantısallığının korunması ve ekonomik büyümenin yeni itici güçlerinin geliştirilmesi için kalkınmaya daha fazla odaklanılarak, barışçıl ve istikrarlı bir kalkınma ortamının ortaklaşa yaratılması gerektiğini kaydetti.

Ekonomik küreselleşme ve çok taraflılığın kararlı bir savunucusu olan Çin’in uzun zamandır dünya ekonomisine sürekli yeni ekonomik ivme kattığının altını çizen Li Qiang, Çin ekonomisinin kalkınmasında sergilenen belirgin özellikleri şu üç madde ile özetledi:

“Birincisi, Çin istikrarlı büyüme için bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Çin istikrarını korurken ilerleme arayışında bulunmaya ve uzun vadeli planlamaya bağlı kalmaktadır. İkincisi, Çin sürekli büyüme için giderek artan bir alana sahiptir, bu özellikle yeni talepler ve yeni itici güçler oluşmaya devam edecektir. Üçüncüsü ise, Çin kalkınma fırsatlarını her zaman dünyayla paylaşmaktır.”

Li, taraflarla birlikte uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ve çok taraflı ticari sistemi savunmaya istekli olduklarını dile getirdi.  

Li ayrıca, uluslararası ekonomik kuruluşların küresel yönetişimdeki kritik rolünü desteleyen Çin’in dünya ekonomisinin istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini ortaklaşa teşvik etmek için kendi yetenekleri ölçüsünde uluslararası yükümlülükleri aktif olarak üstleneceğine vurgu yaptı.

Toplantıya katılan uluslararası ekonomik kuruluşların başkanları, Çin’in kalkınmasında elde ettiği büyük başarıları takdirle karşıladıklarını, Çin ekonomisinin gelişmeye devam etmesinin ve Çin’in yüksek seviyeli dışa açılma politikasına bağlı kalmasının, dünya barışı ve kalkınmasına önemli bir istikrar ve güçlü bir ivme kazandırdığını ve ayrıca, Çin’in ekonomik dönüşümüne ve geleceğine olan güvenlerini dile getirdiler.

Katılımcılar ayrıca çok taraflılığı ve küreselleşme sürecini korumak, kalkınma gündemine öncelik vermek, serbest ticarete bağlı kalmak, gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek vermek, iklim değişikliği gibi küresel zorluklarla mücadele etmek, dünya ekonomisinin kapsayıcı büyümesini teşvik etmek ve ortak refah ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için Çin ile iş birliğini pekiştirmeye hazır olduklarının altını çizdi.