Chen Tingyao

2018 yılının mart ayında, dönemin ABD Başkanı Donald Trump Çin’den ithal edilen mallara karşı büyük çaplı ek gümrük vergileri uygulamasını duyurarak, Çin ve ABD arasında ticari sürtüşmeye yol açtı. 2021 yılından bu yana Biden yönetimi de ek vergi politikasını sürdürdü. Geçen kasım ayında, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, göreve başlayacağı ilk günde Çin mallarına yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasını da içeren bir kararname imzalayacağını açıklamıştı. Son yıllardaki gerçekler, ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ek gümrük vergileri savaşının her iki tarafa da zarar verdiğini ve bunun faturasını esas olarak Amerikan halkının ve işletmelerinin ödediğini kanıtladı.

ABD’de geçen aralık ayında 2 bin Amerikan vatandaşı arasında yapılan bir anketin sonucuna göre, katılanların üçte biri gelecekteki ek gümrük vergilerinden korktuğu için alımlarını artırdığını belirtti. Bazı Amerikan vatandaşları “stok” yapmaya bile başladı. Ancak bu şaşırtıcı değil. Birçok araştırma sonucu ek gümrük vergileri baskısının en sonunda Amerikan tüketicilerine yansıdığını gösterdi.

Chicago Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı bir ankete göre, ekonomistlerin yüzde 98’i yüksek gümrük vergilerinin büyük ölçüde ABD’li tüketiciler tarafından karşılanacağını düşünüyor. Moody’s’in daha önceki tahminlerine göre, ABD’li tüketiciler Çin’e uygulanan ek gümrük vergilerinin maliyetinin yüzde 92’sini karşılarken, ABD haneleri gümrük vergileri nedeniyle her yıl bin 300 dolarlık fazla harcama yaptı.

Ayrıca ek gümrük vergileri politikası ABD’de yüksek enflasyona da yol açtı.

ABD’nin ek gümrük vergileri uygulamasının amaçlarından biri imalat sektörünü canlandırmak, ancak bu çabalar ters sonuç aldı. Newsweek gibi ABD medyası, ek gümrük vergilerinin ülkede imalat sektörünü canlandıramadığı gibi “Amerikan imalatının canlanmasını” da engelleyeceği görüşünde.

İstihdama bakıldığında ek gümrük vergileri sanki ilgili sektörleri “koruyor” gibi görünse de, istihdama verdiği zarar daha geniş ölçekte ortaya çıkmaya başladı. Brookings Enstitüsü Düzenleme ve Piyasalar Merkezi Direktörü Sanjay Patnaik tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ek gümrük vergileri ABD’de çeşitli sektörlerde en az 140 bin ila 275 bin arasında kişinin iş kaybına uğramasına yol açtı.

ABD’nin ticaret dengesizliğini iyileştirmek için ek gümrük vergilerini kullanma girişiminin de geri teptiği kanıtlandı. ABD ek gümrük vergisiyle Çin’in kalkınmasını engellemeye çalıştı ancak olmadı. Deutsche Bank, ABD’nin Çin’e ek gümrük vergileri uygulamasının Çin’in ekonomik büyümesi üzerindeki olumsuz etkisinin sınırlı olabileceğini, bunun başlıca nedeninin Çin’in ABD ihracatına olan bağımlılığının azalması olduğunu, şu anda ABD’ye yapılan ihracatın Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yalnızca yüzde 3’ünü oluşturduğunu dile getirdi.

Çin: AB’nin Çin ile aynı yönde çalışacağını umuyoruz Çin: AB’nin Çin ile aynı yönde çalışacağını umuyoruz

Aynı şekilde ek gümrük vergileri savaşı Amerikan işletmelerinin Çin’deki yatırım adımlarını da engellemez. Şu an Çin’de kurulan Amerikan işletmelerinin sayısı 73 bine çıktı, toplam yatırım hacmi 1 trilyon 200 milyar doları aştı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve ABD arasındaki temasların kesilmesi mümkün değil. Gerçekler, Çin ve ABD’nin başarılarının bir meydan okuma değil, birbirlerinin fırsatı olduğunu defalarca kanıtladı. Dünya, Çin ve ABD’nin kalkınmasına, ortak refahına yetecek kadar büyük. Gümrük vergileri savaşının ve ticaret savaşının ise kazananı olmayacak.