Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel cumartesi günü eylül ayının ortasında iki Alman gemisinin Taiwan Boğazı’ndan geçeceğini duyurdu. Adı açıklamayan kaynaklara dayandırılan haberde Beijing yönetiminin Alman gemilerinin geçişi hakkında resmi olarak bilgilendirilmeyeceğini ve Berlin'in bu yolculuğu normal gördüğünü vurguladığını belirtildi.

 İki Alman savaş gemisinin 22 yıl sonra Taiwan Boğazı'ndan geçen ilk Alman donanma gemileri olacağını bildirildi. Alman donanmasının bölgedeki görev gücünün komutanı Tümamiral Axel Schulz, Reuters ile telefon ile yaptığı söyleşide "Ortak ülke ve dostlarımızın yanında olduğumuzu; kurala dayalı düzene, toprak anlaşmazlıklarının barışçıl yöntemlerle çözülmesine ve seyrüsefer güvenliğine olan irademizi göstermek için bayrağımızı sergiliyoruz" dedi.

ABD’ye hizmet ediyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alman gemilerinin geçişi ile konun gündeme gelmesinin ardından 20 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Taiwan adasının Çin’in iç meselesini olduğunu belirterek dış müdahaleye izin vermeyeceklerini söyledi. Taiwan Boğazı’ndan son olarak 2023 yılında ABD gemisi izinsiz geçiş denemesi yapmış ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu yüksek alarm durumuna geçerek bölgedeki hareketliliği kontrol altında tutmuştu. Çinli uzmanlara göre Beijing yönetimin benzer bir tepkiyi bu kez Almanya’ya vermesi sürpriz olmayacak.

Güz Ortası Bayramı’nda Çin genelinde seyahat sayısı yüzde 37.9 arttı Güz Ortası Bayramı’nda Çin genelinde seyahat sayısı yüzde 37.9 arttı

Çin’in Global Times gazetesi konuya ilişkin hazırladığı haberinde “Alman savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan olası geçişi, Berlin'in bölgedeki angajmanını artırmayı amaçlayan Almanya'nın politikasıyla örtüşüyor. Bu hareket aynı zamanda ABD ve NATO'ya karşı stratejik bir jest olarak da hizmet ediyor.” Değerlendirmesine yer verdi.

Almanya diğer hamlesi Filipinler üzerinden

Almanya’nın son dönemde ABD politikalarına hareket ettiği tek başlık Taiwan değil. Almanya Savunma Bakanı Borist Pistorius, Ağustos ayının başında Filipinler’in başkenti Manila’yı ziyaret ederek ev sahibi ülkenin savunma bakanı Gilberto Teodora ile bir araya gelmiş ve Çin karşıtı tezlere destek vermişti. Alman Bakan “Hepimiz biliyor ve her gün tecrübe ediyoruz ki, bir bölgedeki güvenlik ve istikrar diğer bölgeleri de etkiliyor. Birbirimize yakın ve doğrudan bağlantılıyız. Bu nedenle iş birliğinden uzak kalamayız.” ifadesini kullanmıştı.

Almanya ve Filipinler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 70 yıl içerisinde ilk kez bir Alman savunma bakanının ziyareti zamanlama açısından dikkat çekmişti. Zira Filipinler yönetimi son bir yıl içerisinde Güney Çin Denizi’de Çin’in egemenliğindeki resiflerin çevresinde varlık göstermek isterken en büyük desteği Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) görüyor. Hint-Pasifik stratejisi çerçevesinde Çin’i kuşatmak isteyen ABD 2023’te Filipinler’de dört yeni üsse erişim sağlayarak 30 yıl sonra ülkeye dönüş sağlamıştı. ABD’ye beşinci üssü vermek isteklerini gizlemeyen Filipinli yöneticiler herhangi bir çatışma durumunda Washington’dan güvenlik şemsiyesi talep etmeyi umuyor.

Filipinleri ziyaret etmeden önce ABD ve Güney Kore’de görüşmeler yapan Almaya Savunma Bakanı, burada yaptığı açıklamalarda da bölge ülkeleri ile birlikte hareket etmek istedikleri öne sürmüştü. Berlin yönetimi 2020 yılında yayınladığı “Almanya-Avrupa-Asya: 21. yüzyılı birlikte şekillendirmek” başlığını taşıyan belgede “Hint-Pasifik bölgeseli uluslararası düzenin şekillenmesinde kilit öneme sahiptir.” değerlendirmesinde bulunmuştu.