Yakup Aslan

Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi'ni CGTN Türk’e değerlendiren Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Afrika kıtasının sahip olduğu büyük doğal zenginlikler ve stratejik önem nedeniyle küresel güçlerin radarında olduğunu vurguladı. “Yıllardır Avrupa ve Batılı ülkeler tarafından sömürülen bu kıta, özellikle hidrokarbon enerji, kritik mineraller ve ekilebilir araziler bakımından önemli bir potansiyele sahip” diyen Gökçe, Afrika’nın Akdeniz’e ve Hint Okyanusu’na kıyısı olmasıyla küresel ticaret yollarında stratejik bir konuma yerleştiğini ifade etti. 

Yenilenebilir enerji ve kritik mineraller: Çin’in Afrika’daki rolü

Flaş... Prof. Dr. Nazife Güngör anlattı: Narin cinayeti medyada şova mı dönüştü? Flaş... Prof. Dr. Nazife Güngör anlattı: Narin cinayeti medyada şova mı dönüştü?

“Afrika, yenilenebilir enerji kaynakları ve kritik minerallerin zenginliğiyle gelişen teknoloji çağında daha da değer kazanıyor” diyen Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu kaynaklara duyduğu ihtiyacı artıran politikalarının, Afrika ülkeleriyle daha derin iş birliklerini teşvik ettiğini belirtti. Afrika’nın, Batı’nın sömürgeci politikalarından uzaklaşıp, "kazan-kazan" prensibiyle hareket eden Çin, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerle daha yakın ilişkilere yöneldiğini vurguladı.

Çin ve Rusya’nın Afrika’daki barışçı yaklaşımı

Gökçe, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Afrika’da hegemonik bir güç yerine “yumuşak güç” stratejisiyle etkinlik kazandığını belirtti. “ Çin’in barışçı ve dostane yaklaşımları, Afrika ülkeleri tarafından takdirle karşılanıyor. Ayrıca, Sovyetler Birliği döneminden beri Rusya’nın da Afrika’daki bağımsızlık hareketlerini desteklemesi, günümüzde ise bu ilişkilerin güçlenerek devam etmesini sağlıyor”

Ali Fuat Gökçe

Gıda güvenliği ve ticaret yollarının kontrolü

Afrika’nın geniş ekilebilir arazilerinin, Çin’in gıda güvenliği stratejileri açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Gökçe, Çin’in, halkının temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Afrika’daki tarım arazileriyle güçlü ilişkiler kurma çabasında olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, Çin’in Kızıldeniz’e kıyısı olan Afrika ülkeleriyle ticaret yollarını kontrol altına alma ve bu bölgedeki enerji güvenliğini sağlama yönündeki stratejik hamleleri dikkat çekti.

Afrika Zirvesi ve BRICS üyeliklerinin önemi

Doç. Dr. Gökçe, Beijing'de düzenlenen Afrika Zirvesi’nin, Moskova'daki Afrika Ülkeleri Zirvesi gibi, Afrika kıtası ile Çin ve Rusya arasındaki iş birliğinin ne kadar derinleştiğini ortaya koyduğunu vurguladı. Son dönemde Etiyopya ve Mısır gibi Afrika ülkelerinin BRICS’e katılması, Afrika'nın küresel iş birliği alanındaki rolünü daha da güçlendirdi. Gökçe, Afrika ülkelerinin, Batı’nın emperyalist politikalarından kaçarak kendilerine dostça yaklaşan Çin ve Rusya gibi ülkelere yöneldiğini belirtti.