İsrail, Gazze’ye yönelik yürüttüğü saldırılar, ardında binlerce ölü, yaralı ve büyük yıkımlar bırakarak devam ediyor. Filistinliler, sığındıkları çadır kamplarda açlık ve barınma krizi ile mücadele etmeye çalışırken ABD’nin Gazze’ye “yardım” adı altında inşa etmeye başladığı “geçici liman” tartışmaları artarak devam ediyor.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar ile Gazze Şeridi'ni havadan, karadan ve denizden abluka altında tutarak son derece sınırlı miktarda temel ihtiyaç maddesinin içeri girmesine engel oldu. Hatta bununla da yetinmeyip sınır kapısında insani yardım bekleyenlere ateş açarak insanların ölümüne sebep oldu. Uluslararası toplumdan insani yardımların engellenmesine yönelik tepkilerin arttığı zamanda ABD bir hamle yaparak Gazze’ye insani yardımları ulaştırmak” iddiası ile “geçici liman” inşa etmeye başladı.

Plana göre; Yardımlar Güney Kıbrıs’a gönderilecek, İsrail, Güney Kıbrıs’ta kargoları kontrol edecek. Ardından yardımlar gemilerle Gazze kıyısına gelecek. ABD, Gazze kıyısındaki bu limandan yardımları karaya ulaştıracak.

Gazze'de can kaybı 41 bin 226'ya çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 226'ya çıktı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Perşembe günü “geçici liman”ın tamamlandığını açıkladı ve resimlerini yayınladı. Komutanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, CENTCOM personelinin Gazze'nin sahilinde kurulan geçici bir limana demirlediği belirtildi. Hiçbir ABD askerinin Gazze'ye giriş yapmadığı kaydedilen açıklamada, "birkaç gün içerisinde insani yardım taşıyan kamyonlar vasıtasıyla gelen yardımın sahilden alınmasının beklendiği" bildirildi. Açıklamada ayrıca, "Birleşmiş Milletler yardımı teslim alacak ve Gazze'de dağıtımını koordine edecek." ifadelerine yer verildi.

ABD: Kamyonlar bugün karaya çıktı

CENTCOM bugün ise kamyonların iskeleden karaya çıkmaya başladığını duyurdu. CENTCOM’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Bugün sabah saat 09.00 sıralarında (Gazze saatiyle) insani yardım taşıyan kamyonlar, Gazze'deki geçici iskeleden karaya çıkmaya başladı. Gazze'de hiçbir ABD askeri karaya çıkmadı. Bu, doğası gereği tamamen insani nitelikte olan bir deniz koridoru aracılığıyla Gazze'deki Filistinli sivillere ek yardım ulaştırmak amacıyla devam eden, çok uluslu bir çabadır ve birçok ülke ve insani yardım kuruluşu tarafından bağışlanan yardım malzemelerini içerecektir” denildi.

Anadolu Ajansı da Gazze'nin Nusyarat bölgesindeki tırların, liman üzerinden getirilecek yardım malzemelerini taşımak için beklediğini gösteren fotoğrafları paylaştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde insani yardım için kurulan geçici limanın tamamlandığını açıkladı. Gazze'nin Nusyarat bölgesindeki tırlar, liman üzerinden getirilecek yardım malzemelerini taşımak için bekledi. ( Ashraf Amra - Anadolu Ajansı )

BM: Yardım ulaştırmak geçici limana bağlı olmamalı

ABD yardımları BM teslim alacak açıklaması yapsa da Birleşmiş Milletler (BM) yardımların engellenmesine dikkat çekiyor. BM, ABD'nin Gazze'de inşa ettiği geçici limanla ilgili, "Gazze'de insanlara yardım ulaştırmak geçici limana bağlı olmamalı. İhtiyaçların çok yüksek olduğu yerde, kara yolu en elverişli ve etkili seçenek." açıklamasında bulundu. "Yakıt olmadan geçici limanla istediğiniz kadar yardımı sokun. Yardım tırları için yakıt olmazsa yardım dağıtılamaz." diye konuşan BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, deniz ya da kara yolu fark etmeksizin yakıt sevkiyatı yapılmadan yardımların ihtiyacı olanlara ulaşamayacağının altını çizdi.

İşgal Limanı

Sonuç olarak, ABD’nin Gazze’ye inşa ettiği limanın amacı, insani yardımı kolaylaştırmak olarak sunulsa da, bu konuda farklı görüşler var. ABD, bu adımın insani yardımı kolaylaştıracağını ve Gazze’deki insanların yaşam koşullarını iyileştireceğini savunuyor. Filistinliler ise bu limanı “işgal limanı” olarak tanımlıyor. Onlara göre, ABD’nin gerçek amacı insani yardım değil, yardımların karadan daha fazla ulaştırılabileceği halde buna engel olunması. Filistinliler, bu limanın aslında Gazze’yi abluka altına almak ve göçü teşvik etmek amacıyla inşa edildiğini savunuyorlar. Hatta limanın inşası sırasında kullanılan molozlar arasında ölü bedenlerin olduğu iddia ediliyor.

Liman planı, “Kuşak ve Yol”a karşı hamle

ABD’nin Gazze’ye inşa ettiği liman, bölgedeki siyasi ilişkilere çeşitli etkiler yapabilir. Bu hamle, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ve deniz güvenliği konusunda bazı eleştirilere yol açtı. Liman Planı açıklandığında CGTN Türk’e değerlendiren Genelkurmay İstihbarat Eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, esas hedefinin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ve Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi olduğu belirtti. ABD’nin Gazze’de, İsrail’in de Güney Kıbrıs’ta kullanacağı limanların Türkiye için de tehdit oluşturacağına işaret eden Pekin, “Bu bizi zor bir durumla karşı karşıya getirebilir” uyarısında bulundu.

Tehcir

Liman Planı konusunda bir diğer fikirde “Gazze’nin insansızlaştırılması.” İsrail'in Refah'a karadan girmesi ve uluslararası toplumdan gelecek tepkilerin ABD seçimleri üzerinde etki etmesinden duyulan endişeden dolayı bu planın devreye sokulduğu belirtiliyor. Liman planı ile “Gazze sakinleri için bir tahliye kapısı işlevi görmesi” hedefleniyor.

630 bin Filistinli Refah’tan zorla göç ettirildi

Öte yandan İsrail saldırıları nedeniyle Refah'tan göç etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısı 630 bini geçti. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in saldırılarının hedefindeki Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah'ta 630 binden fazla Filistinlinin bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını bildirdi. Refah'tan zorla göç eden Filistinlilerin Gazze'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah'a gittiği aktarıldı. Deyr el-Belah'taki koşulların oldukça zor olduğu ve bölgenin Refah'tan gelenlerle birlikte aşırı derecede kalabalıklaştığı belirtiliyor.

ü

DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN