Cumhurbaşkanı Ramaphosa, yaptığı yazılı açıklamada, Jonas'ın Güney Afrika cumhurbaşkanı ve hükümetinin resmi temsilcisi olarak ABD'ye özel temsilci olarak atandığını duyurdu.

Ramaphosa, Güney Afrika'nın ABD ile diplomatik, ticari ve ikili ilişkilerini ilerletme sorumluluğu verilen Jonas'ın, müzakerelere liderlik edip, stratejik ortaklıkları teşvik etmek ve ülkesinin çıkarlarını desteklemek için ABD hükümet yetkilileri ve özel sektör liderleriyle etkileşimde bulunmakla görevlendirildiğini belirtti.

Güney Afrika ve ABD'nin onlarca yıldır tarihi ve stratejik bir ilişki sürdürdüğüne dikkati çeken Ramaphosa, "Ülkemizin, bölgemizin ve kıtamızın geri kalanının çıkarları doğrultusunda, karşılıklı saygı, birbirimizin egemenliğinin tanınması ve halklarımızın yararına dayalı olarak bu ilişkiyi yeniden inşa etmeye ve daha onlarca yıl sürdürmeye kararlıyım." ifadelerini kullandı.

ABD hükümeti, Başkan Donald Trump'a yönelik "ırkçılık" ithamında bulunan Güney Afrika'nın Washington Büyükelçisi Ebrahim Rasool'u, 14 Mart'ta "istenmeyen kişi" ilan ederek sınır dışı etmişti.

İsrail, Cenin Mülteci Kampı girişine demir bariyerler yerleştirdi İsrail, Cenin Mülteci Kampı girişine demir bariyerler yerleştirdi

ABD ile Güney Afrika'nın bozulan ilişkileri

ABD Başkanı Trump, Güney Afrika'nın 63 milyonluk nüfusunun yüzde 8'inden fazlasını oluşturan beyazların "toprak müsaderesi" ve "soykırım"a uğradığını iddia ediyor.

Beyaz toplumun büyük bölümünü yüzyıllar önce sömürge döneminde buraya gelen Hollanda kökenli çiftçilerin torunları olan Afrikaner etnik grubu oluşturuyor.

Beyaz Saray'dan 7 Şubat'ta yapılan açıklamada, Güney Afrika'nın "2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası", İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı "soykırım" davası ve İran ile "yakın ilişkiler" kararına gerekçe gösterilerek, bu ülkeye yönelik yardımlara son verilmesine ilişkin yürütme kararı alındığı belirtilmişti.

Trump ayrıca, Güney Afrika yönetiminin kendilerine kötü davrandığını ileri sürerek, "beyaz Güney Afrikalı çiftçilere" vatandaşlık verilmesini gündeme getirmişti.

ABD'nin Pretorya Büyükelçiliğinden geçen hafta yapılan açıklamada, Beyaz Saray'ın Güney Afrika'daki beyaz azınlık grubunun üyelerini yeniden yerleştirme planı kapsamında, ABD'de mülteci statüsüyle ilgilenen 67 binden fazla kişinin isminin alındığını duyurmuştu.

Temsilciler Meclisi Üyesi Ronny Jackson, Güney Afrika hükümeti yetkililerine yaptırımlar içeren yasa tasarısını 4 Nisan'da Kongreye sunmuştu.

Trump, dün yaptığı açıklamada, beyazlara yönelik "soykırım" ve "toprak müsaderesi" iddialarını gerekçe göstererek, kasım ayında Güney Afrika'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılmak istemediğini duyurmuştu.

Güney Afrika hükümetinden yapılan açıklamalarda, ABD yönetiminin Güney Afrika'daki beyaz azınlığın zulüm gördüğü yönündeki iddiaları yalanlanmıştı.