Wu Jianyuan

Wall Street Journal ve New York Times da dahil olmak üzere sekiz ana akım medya kuruluşu raporlar yayımladı.

Bu medya kuruluşları yayımladıkları raporların “objektif ve adil” olduğunu iddia etse de aslında doğru ve güvenilir kanıtlar sunamadılar.

ABD ve Batı medyaları neden Çin hakkında “siber casusluk” iddiasını gündeme getiriyor?

Bu soruya yanıtı, Çin Dışişleri Üniversitesi’nden (China Foreign Affairs University, CFAU) Profesör Li Haidong verdi.

Wall Street Journal dâhil söz konusu raporları yayımlayan medya kuruluşlarının ABD'nin Çin ile rekabetinde çok zararlı bir araç haline geldiklerini belirten Profesör Li, amaçlarının ABD'nin siyasi ve sosyal hayatında Çin’e karşı güvensizlik atmosferini yoğunlaştırıp rekabet ve çatışma konusundaki fikir birliğini daha da pekiştirmek ve aynı zamanda bir sonraki ABD hükümetinin daha sert bir Çin politikası uygulaması için temel atmak olduğunu ifade etti.

Peki, dünya çapında gerçekten casusluk yapan kim?

'Finlandiya-Çin ilişkilerinin özel değeri, birçok alanda karşılıklı güvendir' 'Finlandiya-Çin ilişkilerinin özel değeri, birçok alanda karşılıklı güvendir'

Herkesin bildiği bir gerçek, dünyada en geniş çaplı istihbarat ağına sahip olan ülke ABD, diğer ülkelerin sırlarını çalar, iç işlerine müdahale eder ve hatta rejimlerini değiştirir. Yapılan araştırmalara göre, ABD, Atlantik ve Pasifik’te denizaltı optik kabloları sıkı bir şekilde kontrol ediyor ve bunu için yedi adet ulusal tam akış izleme istasyonu kurdu. ABD bu optik kablolardan geçen verileri analiz ederek çalıyor.

ABD’nin “siber hırsızlığın” ana hedefi ise Çin Halk Cumhuriyeti.

Çin Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi ve Wuhan Deprem İzleme Merkezi gibi birçok Çinli kurum, yurt dışı hacker grupları tarafından defalarca düzenlenen saldırılara uğradı. Soruşturmaların sonuçlarına göre, saldırıların hepsinin ABD güvenlik departmanıyla ilgisi var.

Çin Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi tarafından yayımlanan son raporlarda, ABD yönetimi ile “Beş Göz İttifakı” ülkelerinin, küresel çapta internet kullanıcılarına karşı casusluk ve gizli dinleme faaliyetleri gerçekleştirdiği açıklandı.

ABD medyası Çin’i casuslukla suçlasa da kendi "hacker imparatorluğu"nun imajını gizlemeyemez ve aksine bu haberler ABD'nin güvenilirliğinin iflasını hızlandıracak. Çin, dış güçlerin siber hırsızlığıyla mücadele edecek ve ulusal egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını kararlılıkla koruyacak.