CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Güney Cephe komutanlığı çarşamba günü Güney Çin Denizi’nde muharip güçlerin uyarı, hız, manevra, koordinasyon ve ortak saldırı yeteneklerini test etmek amacıyla bir tatbikat düzenlendi. Huangyan Dao (Huangyan Adası) çevresinde yapılan tatbikat başarıyla tamamlandı. PLA Güney Cephe Komutanlığı yaptığı açıklamada bölgedeki gelişmelerin Çin’in kontrolü altında olduğunu vurguladı.
Güney Çin Denizi’nde yapılan tatbikat bölgedeki Batılı aktörlerin ve ortakların kışkırtma denemelerine yanıt olarak okunuyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada’nın ortak tatbikatlarından hemen sonra gelen hamleyi okuyucularına aktaran Çin’in Global Times gazetesi geçen hafta ise Japonya ve Filipinlerin ortak devriye faaliyetine katıldığını anımsattı. Gazeteye isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir uzman “PLA uçak ve savaş gemileri ile bu tatbikatları rutin olarak Güney Çin Denizi’nde düzenliyor. Bu sayede kışkırttırıcı eylemlere veya tehditlere yanıt verebiliriz.” dedi.
“Filipinler kurdu eve davet ediyor”
Bir başka askeri uzman olarak Zhang Junshe de Filipinler-ABD-Avustralya-Kanada ortak tatbikatının yalnızca sembolik öneme sahip olduğunu, Washington yönetiminin sahada Filipinler gibi ülkeleri kullanmak istediğini dile getirdi.
Güney Çin Denizi Çalışmaları Enstitüsü Deniz Hukuku ve Politikaları Bölümü Müdür Yardımcısı Ding Duo ise yaptığı değerlendirmede Filipinler yönetiminin ABD’yi bölgeye çağırmasını “Kurtları eve davet ediyorlar” diye eleştirdi. ABD’nin bölgedeki gerginliği tırmandıran en büyük dış etken olduğunu altını çizen Ding, bu politikaların yalnızca Çin’in değil ASEAN ülkelerinin de barış ve istikrarına tehdit teşkil ettiğini söyledi.
Avustralya, ABD’nin cephe hattına mı sürülüyor?
ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde ortak tatbikatlarla yükselttiği tansiyonun önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lyod Austin, Avustralyalı mevkidaşları ile yaptığı Bakanlar Danışma Toplantısı (AUSMİN) sırasında Washington’ın aldığı kararları kamuoyuna duyurdu. ABD’li bakanlar önümüzdeki günlerde Avustralya’daki askeri personelin kalış süresinin uzayabileceğini ve bölgedeki askeri tahkimatı güçlendireceklerini ifade ettiler.
Toplantı sırasında Çin’in işaret edilerek 14 kez “endişe” kelimesinin tercih edilmesi tarafların hangi ülkeyi hedef aldığı konusunda soru işareti bırakmazken, Çin medyası tehlikeli gerilime karşı uyarılarda bulundu. Global Times gazetesi Avustralya’nın ABD’nin hegemonik amaçları doğrultusunda cepheye sürüldüğüne dikkati çekti.
Doğu Normal Üniversitesi Avustralya Çalışmaları Merkezi Müdürü Chen Hong ise ABD’nin özellikle Cocos Adaları çevresinde konuşlanmak istediğini söyledi. Çinli uzman Avustralya egemenliğindeki bölgeye duyulan ilgiyi “ABD burada konuşlanmak ve Çin donanmasını, özellikle de Çin’in denizaltılarını izlemek istiyor.” sözleri ile özetledi.