Dış Haberler Servisi

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Güney Çin Denizi’ndeki resifler çevresinde çarşamba ve perşembe günleri tabikat gerçekleştirdi. KJ-500 erken uyarı uçağı, J-15 taşıyıcı tabanlı savaş uçakları ve J-11B kara tabanlı savaş uçaklarının yer aldığı tatbikat ile Çin yönetimi silah ve savunma sistemlerinin yanı sıra pilotların beceri ve taktik yeteneklerini de test etti.

Askeri uzmanlar kullanılan ekipmana dikkat çekerek tatbikatın “rutin” olarak değerlendirilmeyeceğine işaret ediyor. Çin’in Global Times gazetesine konuşan ve ismi açıklanmayan bir askeri uzman Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun hava üstünlüğünü ele geçirme kabiliyetini kanıtladığını söyledi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Bölge Komutanlığı yaptığı açıklamada “Hareket alanı komutanlığı birlikleri ulusal egemenliği, denizcilik hak ve çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için yüksek alarma geçmiştir. İstikrarı bozan ve Güney Çin Denizi’nde gerginlik yaratan her türlü askeri faaliyet tamamen kontrol altındadır.” ifadelerini kullandı.

Tatbikatın manidar zamanlaması

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan gelen açıklamada “gerginlik yaratan tarafların” kim olduğu belirtilmezken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Filipinler’in bölgede düzenlediği tatbikatlar dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı çarşamba günü ABD ve Filipinlerin iki günlük tatbikat yapacağını duyurmuştu. Kasım 2023’ten bu yana düzenlenen ikinci ABD-Filipinler ortak devriyesinde her iki ülkeden dört gemi, bir uçak gemisi ve bir kravazör görev aldı.

Washington ve Manila yönetimlerinin tatbikatlarını değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin yaptığı açıklamada ABD’nin bölgedeki varlığının sorunların çözümüne hizmet etmekten ziyade mevcut durumu daha tehlikeli hale getirdiğini anımsattı. “İlgili ülkeleri sorumsuz hamlelerini durdurmaya çağırıyoruz” diye konuşan Wang, Beijing yönetimin kara ve deniz egemenlik haklarını korumakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Filipinler “oldu bitti” peşinde

ABD destekli Filipin yönetimi 1999’da Ren’ai resifinde karaya oturan gemilerine yardım götürmek bahanesiyle bölgede “de facto” egemenlik tesisi etmek niyetini gizlemiyor. Ağustos ayından bu yana artan hareketlilik karşısında Çin ise bölgedeki Filipinler hareketliliğini kısıtlama amacıyla tazyikli su kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli önlemler alıyor. Güney Çin Deniz Araştırmaları Ulusal Enstitüsü Dünya Donanması Araştırma Merkezi direktörü Chen Xiangmiao’ya göre Çin’in tazyikli su kullanması saldırı amacını taşımadığını ifade eden bir sembol haline geldi.

Çin Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Wu Qian, 28 Aralık'ta düzenlediği olağan basın toplantısında Filipin tarafının karaya oturan gemiye insani yardım değil inşaat malzemeleri taşımak istediğini ve bu nedenle engellediğini belirtmişti. Wu ayrıca, ABD'nin Filipinler'i çıkarları için kışkırttığını ve ABD-Filipinler Karşılıklı Savunma Anlaşması'nı Çin'i tehdit etmek için kullanmaya çalıştığını söyleyerek “Ancak Çin söz konusu olduğunda bu adımlar işe yaramıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Diğer Çin haberleri için tıklayınız.