2 Ocak günü tarihte birçok önemli olay meydana geldi. Türkiye' de Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği, dünyada ise Fidel Castro’nun Küba lideri olduğu bu tarih, aynı zamanda "Bilim Kurgu Günü" olarak da anılıyor. Isaac Asimov'un doğum günüyle özdeşleşen bu gün, bilim kurgu severler için özel bir anlam taşıyor. Peki 2 Ocak, sadece tarihi olaylarla mı özdeşleşiyor, yoksa başka anlamlar da taşıyor mu?
İşte, dünya ve Türkiye'de birçok önemli olayın meydana geldiği 2 Ocak tarihinde yaşananlar...
Bilim kurgu severler 2 Ocak gününü kutluyor
Isaac Asimov'un doğum günüyle özdeşen 2 Ocak günü edebiyat severler tarafından "Bilim kurgu Günü" olarak kutlanıyor. Hayal gücünün derinliklerine bugün de iniliyor. Distopik konuları ele alan bilim kurgu romanları okuyucuyu farklı dünyalara götürüyor. 2 Ocak’ı, bilim kurgu edebiyatının büyülü dünyasına adanmış bir gün olarak kutlayabilir, bu türün klasiklerini okuyarak günün anlamını pekiştirebiliriz.
Tarihte bugün Türkiye'de neler yaşandı?
- 2 Ocak 1523'de Rodos Adası, Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilerek Akdeniz'deki hakimiyet güçlendirildi.
- İstanbul İstiklal Mahkemesi'nde yargılanan gazeteciler 2 Ocak 1924 tarihinde beraat etti. Gazeteciler ve İstanbul Barosu Başkanı Lütfi Fikri Bey, Hıyanet-i Vataniye Kanunu'na aykırı davranmakla suçlanıyorlardı. Gazeteciler beraat ederken Lütfi Fikri Bey, 5 yıl kürek hapsine mahkûm oldu.
- 2 Ocak 1935'de Marmara Adası ve Erdek'te deprem oldu; 5 kişi öldü, 600 bina hasar gördü.
- Türkiye için önemli bir modernleşme adımı olan Soyadı Kanunu 2 Ocak 1935'de yürürlüğe girdi.
- 2 Ocak 1971'de yaşanan bir siyasi gelişme de TİP'ten ayrılan Cenan Bıçakçı ve arkadaşları, Bağımsız Türkiye Sosyalistleri Birliği adıyla yeni bir örgüt kurduklarını açıklamaları oldu.
- Türk ve Amerikalı arkeologların beş yıl süren ortak çalışmalarıyla, dünyanın ilk İslam batığı 2 Ocak 1979'da Ege Denizi'nde bulundu.
- Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne Giden Süreç (1979- 12 Eylül 1980): Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, kendisiyle görüşmeye gelen Korkut Özal'a, "Necmettin Erbakan'ın kaypak politikasından rahatsız olduklarını, dinin politikaya alet edilmemesi gerektiğini" 2 Ocak 1980 gününde söyledi.
- Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne Giden Süreç (1979- 12 Eylül 1980): TSK'nin verdiği 27 Aralık Muhtırası, 2 Ocak 1980'de Cumhurbaşkanlığı tarafından kamuoyuna açıklandı.
- Devrimci-Sol örgütünün önemli isimlerinden Sinan Kukul, 2 Ocak 1990'da Metris Cezaevi'nden firar etti.
- 1992'de Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde çığ düşmesi sonucu yirmi kişi öldü, on beş kişi yaralandı.
- Mehmetçik Somali'de: Türk Silahlı Kuvvetleri, BM'nin çağrısı üzerine 43 yıl aradan sonra ikinci kez bir yabancı ülkenin topraklarına 2 Ocak 1993'de ayak bastı.
- 2 Ocak 1995'de Eski İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İSKİ) Genel Müdürü Ergun Göknel'in 8,5 yıllık hapis cezası kesinleşti.
- 2 Ocak 2001'de İstanbul 1 Numaralı DGM Hakimliği, Egebank soruşturması kapsamında İnterbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. (Türk İnterpolü, 5 Ocak'ta Çağlar hakkında kırmızı bülten hazırladı.
- 2 Ocak 2003'de Kopenhag kriterlere ile Anayasaya uyum çerçevesinde bazı yasalarda değişiklik öngören tasarı TBMM'de kabul edildi. Yasaya göre, siyasi partilerin kapatılması davalarında 5/3 çoğunluk aranacak. İşkence ve kötü muamele suçlarından verilen cezalar para cezasına çevrilemeyecek. Anayasa Mahkemesi, siyasi partinin devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Cemaat vakıfları mülk edinebilecek. Gazeteciler haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacak.
- 2 Ocak 2007'de Niğde Aladağlar'daki Demirkazık zirvesi tırmanışında 1 Ocak'ta mahsur kalan ODTÜ Dağcılık Kulübü üyesi altı dağcıdan, Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel öldü, dört dağcı ise kurtarıldı.
Dünya tarihinde yaşanılanlar
- Tarihteki önemli gelişmelerden 2 Ocak 1757 günü, Birleşik Krallık, Kalküta'yı (Hindistan) ele geçirdi.
- Fotoğrafın mucitlerinden biri olan Fransız fotoğrafçı Louis Daguerre, Ay'ın ilk fotoğrafını 2 Ocak 1839'da çekti.
- Amerika'nın ünlü köprüsü Brooklyn Köprüsü'nün yapımına 2 Ocak 1870'de başlandı.
- Rus-Japon Savaşı'nda, Çin'deki Rus üssü Port Arthur, Amiral Tōgō Heihachirō komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'ne 2 Ocak 1905'de teslim oldu. Rus İmparatorluğu'nu çöküşe götüren ve 1905 Devrimi'nin kapısını açan yenilgiler dizisi başladı.
- II. Dünya Savaşı: Manila, Japon kuvvetlerince 2 Ocak 1942'de işgal edildi.
- 2 Ocak 1951'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeni üyeliklerine Türkiye, Hollanda ve Brezilya seçildi.
- 2 Ocak 1955'de Panama Devlet Başkanı José Antonio Remón Cantera, bir suikast sonucu öldürüldü.
- 2 Ocak 1959'da Fidel Castro, Küba lideri oldu.
- 2 Ocak 1959'da teknoloji açısından büyük gelişmeler yaşandı. SSCB, "Luna 1" adlı uzay aracını fırlattı. "Luna 1", Ay'ın sınırlarına ulaşarak, Güneşin yörüngesine girecek olan ilk uzay aracı olacaktır.
- 2 Ocak 1968'de Dr. Christiaan Barnard, Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde ikinci kalp nakli ameliyatını gerçekleştirdi.
- 2 Ocak 1975'de Charlie Chaplin'e (Şarlo), Birleşik Krallık'ta "Sir" unvanı verildi.
- 2 Ocak 1985'de Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) resmen ayrıldı.
- 2 Ocak 2006'da Bavyera'da (Almanya) bir buz pistinin çatısı çöktü: 15 kişi öldü.
- 2 Ocak 2007'de ABD'de 93 yaşında ölen eski Başkanlardan Gerald Ford için Başkent Washington Ulusal Katedrali'nde cenaze töreni düzenlendi.