Ekonomim‘in haberine göre zeytinyağı geçen yıl gerek fiyat, gerekse rekolte anlamında altın sezonunu yaşadı. Bu sezonsa ciddi bir rekolte (tarımda bir yılda elde edilen bir ürünün toplamı) düşüşü bekleniyor. Bunun altındaki temel nedense düşük üretim ve yüksek enflasyonist ortam.

Sektör temsilcilerine göre zeytinyağı fiyatlarında ‘büyük bir artış olacak.’ Geçen yıl bu zamanlar 1 litre zeytinyağı fiyatı yaklaşık 115 liraydı. Şu an fiyatsa 300 lirayı aştı. Bunun 600 liraya kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

‘Tek çare hükümetin sübvanse etmesi’

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği zeytinyağı alım fiyatını 295 lira olarak belirledikten sonra gerekirse yeni fiyat düzenlemesi yapabileceğini duyurmuştu.

Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu, Tariş’in açıkladığı fiyatın geçen senenin yüzde 300’üne denk geldiğini söyledi ve devam etti: “Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) belirttiği gibi Türkiye’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60-65 civarında ürün azlığı var. Üstelik kalite de önceki yıllara göre çok daha düşük. Hem iyi yağ az, hem de üretim az. Fiyatlar artmaya devam ederse tüketicimizi kaybedeceğiz. Perakende fiyat şu an 400 TL civarında, bu darlık sürerse 500-600 TL seviyelerinde seyir edecek. Bu da biz üreticileri tüketicilerinden koparır. 1,8 kilograma çıkan Türkiye’nin kişi başı zeytinyağı tüketimi önemli ölçüde azalır. Bu da önümüzdeki yıllarda sektör için tehlike arz eder. Yıllarca zeytinyağı üreticisi ürününü değerinin altında sattı. Tek çare hükümetin sübvanse etmesi. Tüketimdeki azalış bu şekilde durur.”