Çin

Yorum: Çin küresel kalkınmaya katkıda bulunuyor

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi dünyanın ilgisini çekiyor. Uluslararası toplum, insanlık nasıl bir dünya inşa etmeli diye düşünüyor. Bu dünya nasıl inşa edilmeli? Küresel yönetişim reformunu nasıl pekiştirmeli? G20 nasıl bir rol oynamalı? Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in zirvede yaptığı önemli konuşma, işte bu sorulara net yanıtlar verdi.

Wu Maijun

Xi, adil bir ortak kalkınma dünyası inşa etmek, adil ve rasyonel bir küresel yönetişim sistemini oluşturmak üzere, Çin'in küresel kalkınmaya katkı sağlayacak sekiz eylem planını açıkladı.

Adil bir ortak kalkınma dünyasını inşa etmek için, Çin her zaman kalkınmanın, dünya ekonomi ve ticaret gündeminin merkezine yerleştirilmesini destekledi. Cumhurbaşkanı Xi konuşmasında ticaret ve yatırım, ekolojik uygarlık, uluslararası ekonomik iş birliği ortamı, çok taraflılığa bağlılık gibi görüşleri belirtti. Çin her zaman, dünya refahı ve istikrarının yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olması temeli üzerine inşa edilemeyeceğini ve tüm ülkelerin daha kapsayıcı, evrensel ve dirençli bir küresel kalkınmayı teşvik etmesi gerektiğini savundu.

Xi’nin önerdiği yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğini sürdürmek, Afrika'nın kalkınmasını desteklemek, yoksulluğun azaltılması ve gıda güvenliği konularında uluslararası işbirliğini desteklemek gibi eylemler hem somut hem de pragmatiktir.

Ortak kalkınmanın sağlanması için küresel yönetişimin iyileştirilmesi gerekir. Zirvede Çin tarafı, ekonomi, finans, ticaret, dijital ve ekoloji alanlarında yönetişime ilişkin özel öneriler sundu, iş birliğine dayalı, istikrarlı, açık, yenilikçi ve çevre dostu bir dünya ekonomisinin inşasını vurguladı ve küresel yönetişimin iyileştirilmesi için ayrıntılı planlar sundu.

Son yıllarda, Küresel Güney’in yükselişine rağmen, mevcut küresel yönetişim sistemi bu değişimi yansıtmadı. Örneğin, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) mevcut hisse sahipliği, üyelerin küresel ekonomideki konumlarını yansıtmamış. Bu nedenle Çin, Dünya Bankası'nın hissedarlığının gözden geçirilmesi ve IMF'nin kota payı oranının ayarlanmasını, Dünya Ticaret Örgütü reformunu ilerletmesi gibi birçok öneri ortaya koydu. Çin, Küresel Güney’in söz hakkı kazanması, küresel yönetişimi daha adil ve makul bir yöne itmek için çaba harcadı.

G20'nin önemli bir üyesi olarak Çin eşit, düzenli küresel çok taraflılığı, herkese yararlı ve kapsayıcı ekonomik küreselleşmeyi desteklemeye devam edecek, ortak kalkınmanın sağlanması ve küresel yönetişimin iyileştirilmesi sürecine Çin izleri bırakacak ve gücüyle katkıda bulunacak.