Xi’nin kültürel ve doğal mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması ve etkin bir şekilde kullanılması konusundaki talimatı, Çin'in bir kültürel ve iki doğal mirasının UNESCO tarafından Temmuz 2024'te Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesinin ardından geldi.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 46. Konferansı'nda, "Beijing Merkez Ekseni: Çin’de İdeal Başkent Düzeninin Temsili Yapıtı", Badain Jaran Çölü-Kum Tepeleri ve Göller ile Sarı Deniz-Bohai Deniz Körfezi Kıyısındaki Göçmen Kuşların Sığınakları (Faz II) Dünya Miras Listesi’ne dahil edildi.

Xi, Norveç Başbakanı Store ile bir araya geldi Xi, Norveç Başbakanı Store ile bir araya geldi

Xi, bu miras öğelerinin Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinin, Çin tarzı modernleşmenin inşası açısından önemli olduğunu ve bu sürecin maddi ve kültürel-etik ilerlemeyi, insanlık ile doğa arasındaki uyumu ön plana çıkardığını belirtti. Ayrıca, bu gelişmenin dünya medeniyetlerine yeni bir parlaklık kattığını vurguladı.

Xi, UNESCO’ya yapılan bu katılımın, kültürel ve doğal mirasın kapsamlı ve sistematik bir şekilde korunmasını daha da güçlendirmek ve halkın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bu alanda uluslararası iletişim ve iş birliğinin artırılması, Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin somut adımlarla hayata geçirilmesi ve insanlığın kader birliğinin inşasına daha fazla katkı sağlanması gerektiğini vurguladı.

Çin'de şu ana kadar toplam 59 Dünya Mirası Alanı bulunuyor.