Bu yılın Çin ile Slovakya arasında diplomatik ilişkinin tesisinin 75. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Xi, ikili ilişkinin stratejik ortaklığa yükseltilmesinin, iki ülkenin gelecekteki kalkınma ihtiyaçlarını karşılayacağı gibi, ikili iş birliğine de büyük ivme kazandıracağını belirtti.

Xi, iki tarafın karşılıklı siyasi güvenin artırılması, pragmatik iş birliğinin genişletilmesi, beşeri ve kültürel temasların yoğunlaştırılması ve uluslararası arenalardaki iş birliğinin güçlendirilmesi dahil olmak üzere dört bakımdan ikili ilişki seviyesini yükseltmeyi sürdürebileceğini vurguladı. Xi, Slovak vatandaşlarına Çin'e 15 günlük vizesiz giriş iznine karar verdiklerini dile getirdi.

Çin-AB ilişkisine büyük önem verdiklerini dile getiren Xi, önümüzdeki yılın Çin ile AB arasında diplomatik ilişkinin tesisinin 50. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, “Yeni dönemde AB kuruluşundan, Çin-AB ortaklık ilişkisinden hareket ederek, aktif ve pragmatik Çin politikasını uygulamasını, aynı zamanda ekonomik ve ticari sorunları siyasallaştırmaktan kaçınmak için fikir ayrılıklarını uygun şekilde kontrol altına almasını bekliyoruz.” dedi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico ise, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının 75. yıl dönümünü kutlayarak konuşmasına başladı.

Tek Çin ilkesine bağlı kaldıklarını ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetini, tüm Çin’i temsil eden tek meşru hükümet olarak tanıdıklarını hatırlatan Fico, başka ülkelerin iç işlerine her türlü müdahale girişimine karşı çıktıklarını ve her ülkenin bağımsız olarak seçtiği kalkınma yoluna saygı gösterilmesini desteklediklerini belirtti.

Fico, çok sayıda önemli kabine üyesi ve girişimcinin de bulunduğu büyük bir heyetle beraber Çin’e ziyaret yaptığını ve bunun Çin’le ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri büyük önemi yansıttığını yineledi.

Slovak vatandaşlarına 15 günlük vizesiz giriş izni verdiği için Çin'e teşekkürlerini ileten Fico, daha fazla Çinli şirketin ülkesine yatırım yapmasını ve iki ülke arasında yeşil enerji, altyapı tesisleri alanlarındaki iş birliğinin güçlendirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni desteklediklerine, tek taraflılığa ve hegemonyacılığa karşı çıktıklarına işaret eden Fico, Çin ile çok taraflı iletişimi ve iş birliğini güçlendirmeye, küresel yönetişimin iyileştirilmesini ilerletmeye ve tüm insanlığın refahını teşvik etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Çin’le siyasi partiler arasındaki temasları yoğunlaştırmanın yanı sıra, devlet yönetimi konusundaki deneyim paylaşımlarını arttıracaklarını söyleyen Fico, AB’nin Çin’le anlaşmazlıklarını diyalog ve istişare yoluyla uygun bir şekilde çözmesini sağlamak için çaba göstereceklerinin altını çizdi.

İki lider, Ukrayna krizi konusunda da fikir alışverişinde bulundu. Çin’in konuyla ilgili daimi tutumunu anlatan Xi, başta Slovakya olmak üzere Çin’le aynı tutumu paylaşan ülkelerle barışçıl görüşmeleri teşvik etmek için ortak çaba harcayacaklarını belirtti.

“Çinli işletmeler, İtalya ekonomisine katkı sağlıyor” “Çinli işletmeler, İtalya ekonomisine katkı sağlıyor”

Çin’in Ukrayna krizi üzerindeki tutumunun adil, objektif ve yapıcı olduğunu değerlendiren Fico, Ukrayna kriziyle ilgili “Barış Dostları” grubuna katılarak, Çin’le birlikte krizin siyasi yollarla çözülmesine katkı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Görüşmenin ardından Çin ve Slovakya arasında stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasına dair ortak bildiri yayımlandı.