Wang Yi, bugün Laos’un başkenti Viantiane’de düzenlenen Çin-ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda ikili iş birliğinde kaydedilen verimli neticeleri paylaştı.

İkili ekonomik ve ticari iletişim sıkılaştırılıyor

Wang, Çin’in 15 yıldır aralıksız olarak ASEAN’ın en büyük ticaret ortağı olma konumunu korurken ASEAN’ın da son 4 yıldır Çin’in en büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti. Bu yılın ilk yarısında ikili ticaret hacminin yüzde 10,5 arttığına dikkat çeken Wang, 2023 yılında Çin’in ASEAN’a yönelik yatırımının yüzde 44,6 arttığı ve iki tarafın karşılıklı yatırımının 380 milyar ABD Dolarını bulduğu bilgisini verdi.

'Çin ekonomisi küresel büyümeye yeni ivme kazandırıyor' 'Çin ekonomisi küresel büyümeye yeni ivme kazandırıyor'

Beşeri ve kültürel temaslar canlandırılıyor

Wang’ın açıkladığına göre iki taraf arasındaki direkt uçuşların sayısı haftada 2 bin 300’ye ulaşarak salgın döneminden önceki rakamın yüzde 70’ini buldu. “Çin-ASEAN Beşeri ve Kültürel Temas Yılı” etkinliği kapsamında her hafta kampanyalar düzenlenirken, her ay göze çarpan etkinlikler duyuruldu. Bunun sayesinde ikili temaslar akım haline geldi.

Bağlanırlık sistemi pekiştiriliyor

Çin-Laos Demiryolu hatlarında yolcu ve mal seferlerinin yoğunlaştığını kaydeden Wang, Jakarta-Bandung Yüksek Hızlı Demiryolu’nun yolcuların gözdesi olduğuna dikkat çekti. Wang, Çin-Laos-Tayland-Malezya sınır ötesi demir yolu hattının hizmete girmesiyle Çin’in Yeni Uluslararası Kara-Deniz Ticaret Koridoru’nda demiryolu ve deniz yolu taşımacılığını birleştiren seferlerin yüzde 20,8 arttığını söyledi.

Yeni itici güçler ortaya çıkıyor

Wang, ASEAN’ın Çin’in otomobil firmalarının yurtdışındaki en büyük yatırım hedef yeri olduğunu ifade etti. 2023 yılında Çin markalı otomobillerin ASEAN’ın yeni enerjili otomotiv satışının yüzde 67’ini oluşturduğuna işaret eden Wang, rüzgar enerjisi, hidroelektrik ve güneş enerjisi gibi temiz enerji hakkındaki iş birliğinin sürekli artarak bölgenin enerji yapısının dönüşümüne katkı yaptığını kaydetti.