Bilim-Teknoloji

Virolog Tareen, 'Çin ölümcül virüs üretti' haberlerinin aslını yazdı

Virolog Semih Tareen, X hesabından yaptığı paylaşımda 'Çin ölümcül virüs üretti' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Batı medyası ve Türkiye'deki bazı yayın organlarında 'Çin'in ölümcül bir virüs ürettiği' iddiaları yayınlanmıştı.

Virolog Semih Tareen, X hesabından yaptığı paylaşımda söz konusu haberleri eleştirerek, çalışmayla ilgili doğru bilgileri paylaştı.

Tareen, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Haber yayan siteler kulaktan kulağa oynar gibi ve her seferinde haber gerçekten iyice uzaklaşıyor. Gerçekleri anlatan bir video yayınladım geçen gün. Özetle: Ne yazık ki Türkiye medyası yine Daily Mail isimli İngiliz dedikodu gazetesinden tercüme yaparak korkutan manşetlerle haber yapmış. Haberin aslı bir önbasımdan, yani henüz hakemler tarafından onaylanmış bir yayın değil. Bu önbasımda Pangolin koronavirüslerinden GX-P2V isimli koronavirüsü labda pasajlanmış ve pasajlanma sonucu lab adaptasyonlu mutasyonlar oluşmuş. Bu, çok standart bir lab işlemidir, pek çok viroloji labında yapılır, ne yazık ki haberlerde size yanlışlıkla “klonlandı” veya “yeni virüs yaratıldı” olarak lanse edilmiş. Sonra bu lab adaptasyonlu virüsle fare deneyleri yapmışlar fakat bu fareler bildiğiniz fareler değil. Bunlar transgenic olarak elde edilmiş ve her pek çok hücrede ACE2 reseptörünü doğal olmayan şekilde taşıyan fareler. Hatırlatma: Koronavirüsü ACE2 reseptörünü kullanır. Bu transgenic farelere virüsü vermişler ve farenin beyni enfekte olmuş. Neden? Çünkü fare ACE2 reseptörünü beyninde de taşıyor. Doğal olarak virüs beyne gitmiş ve 4 farenin de 4’ü ölmüş. Haberlerde bu da size “%100 ölümcül virüs” olarak lanse edilmiş. Bu transgenic fareler tamamen suni olduğu için bu bilgilerin insan sağlığına hiçbir faydası yok çünkü insanların beyninde akciğere kıyasla ACE2 çok daha az ve koronavirüs bizim beyni enfekte edebilse de beyinde herhangi bir viral sitopatolojiye sebep olmuyor. Ama tabii dedikodu gazetelerinden tercüme haberler yaparak insan sağlığına herhangi bir tehdit oluşturmayan bu durum size korku pompalayan manşetlerle geliyor, neden? Çünkü bu haberler daha çabuk yayılıyor, tıklama arttırıyor ve takipçi kazandırıyor."

Virüslere dair dünya genelinde yapılan araştırmalar, söz konusu Çin'de yapılan bilimsel araştırmalar olduğunda Batı medyasının tek yanlı ve manipülatif bakış açısıyla aktarılıyor.

Koronavirüsün dünya genelinde bir pandemi olarak ortaya çıktığı dönemde de, Batı medyası, Çin'in koronavirüsü 'kasıtlı olarak yaydığı' yönünde iddialarda bulunmuş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası güvenilir bilimsel araştırma kuruluşları da söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN