Dünyanın tedarik zinciri temalı ilk fuarı olan Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’nda yapay zekâ araç zinciri, yeşil tarım zinciri, dijital teknoloji zinciri dahil beş zincir bölümü ve tedarik zinciri hizmet bölümü kuruldu. Beş gün süren fuar kapsamında 55 ülke ve bölgeden 500’den fazla Çinli ve yabancı işletme yeni teknoloji, ürün ve hizmetlerini sergiliyor.
Çok sayıda ABD’li ve Avrupalı işletmenin fuara katılımı, Çin’in küresel endüstri ve tedarik zincirlerinden dışlanamayacağının kanıtıdır.
Örneğin Jiangsu eyaletinin Taicang kentinde geliştirilen yeni enerjili bir aracın motor şaftı, 1,5 kilometreden daha kısa bir mesafede yukarı ve aşağı yönde destek veren şirketlere ulaşabilir. Dolayısıyla fuara katılan bir Alman teknoloji şirketinin yetkilisi, yerel kapsamlı endüstri ve tedarik zincirlerine dayanarak şirketinin ürünlerinin Çin piyasasının yanı sıra Asya’nın diğer bölgelerine ve Kuzey Amerika’ya da satılabildiğini belirtti.
Uzmanlar, küreselleşmeden uzaklaşma eğiliminin görüldüğü, endüstri ve tedarik zincirlerine baskı yapıldığı bir ortamda fuarın düzenlenmesinin özel bir anlam taşıdığını belirtiyor. Çin’in küresel endüstri ve tedarik zincirlerini koruma girişimi, küresel sanayi ve ticaret çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
Çok sayıda ABD’li ve Avrupalı işletmenin Çin’i seçmesi, Çin’in küresel zincirlerin normal işleyişinin korunmasında oynadığı önemli rolü de yansıtıyor.
Fuarda yayımlanan Küresel Tedarik Zinciri Teşvik Raporu’na göre Çin küresel tedarik zinciri iş birliğine piyasa, sektör, politika ve inovasyon fırsatları sunuyor.
Önümüzdeki 5 yılda Çin’in mal ticaret hacmi ve hizmet ticaretinin ithalat ve ihracat hacminin sırasıyla 32 trilyon ABD doları ve 5 trilyon ABD dolarını aşması bekleniyor. Çin, dünyanın ikinci büyük tüketim piyasası konumunu koruyacak. Çin’in imalatçılık sektörünün ölçeği 13 yıldır dünyada birinci konumda. Çin’in küresel üretim ve tedarik zincirindeki önemi artıyor.
Bununla birlikte karmaşık uluslararası ortam karşısında Çin ekonomisinin güçlü dayanıklılığı, sürekli olarak genişleyen dışa açıklık, iş ortamını iyileştirme yönündeki kararlılık, yabancı sermayenin Çin piyasasını seçmesine daha fazla olanak sunuyor. Yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası yüzde 5,2 arttı. Bu oran Çin’i dünya ekonomisinin lokomotifi yapıyor.
Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi tarafından yayımlanan son raporda yabancı işletmelerin yüzde 80'inden fazlasının Çin'in iş ortamından memnun kaldığı, bu işletmelerin 70'inin Çin'deki endüstri zinciri düzeninin "istikrarlı eğiliminde" olduğu kaydedildi.
Çin, bir yandan küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarını korurken, diğer yandan küresel endüstri ve tedarik zincirleri için iş birliği platformu sunuyor.
Son fuara Kuşak ve Yol Girişimi’nin ortak inşasına katılan ülkelerden gelen katılımcılar, toplam katılımcıların yarısını oluşturdu. Fuar, bu ülkelerin kendi endüstri ve tedarik zincirlerindeki avantajlarını gösterip küresel iş birliğine entegre olmaları için bir platform sunuyor. Ayrıca Çin, fuara katılan bazı az gelişmiş ülkelere yardım da sağladı. Çok sayıda katılımcı bir sonraki fuara katılım için şimdiden başvuru yaptı.