Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Yönetmen Mehmet Güleryüz, CRI Türk Radyo’da Özgür Özbakır’ın sunduğu Akşam Raporu programında konuk oldu ve11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Güleryüz'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İpek yolu coğrafyasının kadim kültür ve değer medeniyetlerini buluşturmak amacıyla düzenlenen 11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali bugün ödül töreniye sona eriyor.

Sinema Televizyon Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Yönetmen Mehmet Güleryüz, CRI Türk Radyo’da Özgür Özbakır’ın sunduğu Akşam Raporu programında konuk oldu ve11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ünlü şarkıcı 28 Eylül'de İstanbul'da konser verecek Ünlü şarkıcı 28 Eylül'de İstanbul'da konser verecek

Güleryüz'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İpek Yolu Film Festivali, tarih boyunca zengin kültürel alışverişin bir simgesi olarak varlığını sürdürmüştür. Her yıl düzenlenen bu festival, Doğu’nun mistik atmosferini, Batı’nın modern dokusuyla buluşturarak sinema dünyasına benzersiz bir perspektif sunmaktadır. Festival, izleyicilere bir yandan tarihsel derinlik sunarken diğer yandan da günümüzün kültürel çeşitliliğini keşfetme fırsatı tanımaktadır.

Bu muazzam etkinlik, klasik ve çağdaş sinemanın izleyiciyle buluştuğu bir platform sağlamaktadır. Filmler aracılığıyla İpek Yolu’nun eski ihtişamını ve ticaretin, kültürlerin kesişim noktasındaki rolünü keşfetme şansı bulan izleyiciler, adeta zaman tünelinde unutulmaz bir yolculuğa çıkmaktadır.

FESTİVALE 27 ÜLKEDEN 245 BAŞVURU

Festival, Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere 27 ülkeden 245 başvuru aldı Yarışma kategorilerinde ulusal ve uluslararası finalistler belirlenmiş.

Özel gösterimler arasında SETEM’in 20. yılını kutlayan belgesel, “Kameranın Ardındaki Kadın Bilge Olgaç”, “Güvendiğim Dağlar”, “Sadık Bey”, “Paramparça” ve Şafak Tavkul Anma etkinlikleri bulunuyor.

Derviş Zaim’in yönetmenlik atölyesi de festivalin önemli etkinliklerinden biri olarak planlanmış. Atölye, Zaim’in kariyeri ve deneyimlerini paylaşacağı bir platform sunacak.

Festival, film endüstrisinin sınırlarını zorlayan eserlere ev sahipliği yaparak sanatın evrenselliğini vurgular. Doğu’nun mistik masallarıyla Batı’nın modern dramaları arasında köprü kurarak, izleyicilere kültürel bir mozaik sunar ve seyirciyi farklı coğrafyalardan gelen hikayelerle buluşturur.

Sinemanın sihirli dünyasında yolculuk yapmak isteyenler için bu festival, farklı kültürlerin renklerini bir araya getirerek dünya sinemasının zenginliğini sergiler. İpek Yolu Film Festivali, sadece bir film gösterimi değil, aynı zamanda bir kültür şöleni niteliği taşır. İzleyiciler, festivale katılan filmler aracılığıyla tarihsel, sosyal ve kültürel bir panorama ile tanışır.

GENÇ SİNEMACILARIN ÜRETİMLERİNE KATKI SAĞLIYOR

Festivalimizin 11. yılı 11 yıldır yüzlerce çok farkedilmemiş filmler izleyici ile buluştu. Geriye dönüp baktığımızda da bir çok genç yönetmen buradan aldıkları moral ve motivasyon ile amatör olarak başladıkları yolculuğa profesyonel olarak devam ettiler. Bu festival genç sinemacıların üretimlerini artırmasına katkı sağlıyor.

Ortak bu kültürü paylaştığımız İpek Yolu ülkeleri içinde çok önemli olan bu festivale oralardan da çok iyi filmler geliyor. Çok iyi ve değerli olan bu filmlerin, izleyiciyle buluşmasını önemsiyoruz çünkü o coğrafyadaki filmlerin izleyici ile buluşabilme şansı çok fazla değil. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz.

ÖDÜL ALAN FİLMLERİDEN BİRİ ÇİN'DEN

Bu yıl ödül alan filmlerden birisi de Çin filmi.

ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) in düzenlediği 11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali, 15-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Filmler Atlas Sinemasında izlenebilecek.