Ekonomi

TÜSİAD yüzde 45 faizi yetersiz buldu

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan “Enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek önceliğimiz. Merkez Bankası’nın, yüksek enflasyonun kontrol altına alınması için başlattığı parasal sıkılaştırma sürecinin (Merkez Bankası en son politika faizini yüzde 45 olarak belirledi ve gerekmediği sürece ilave artış yapılmayacağı mesajı verdi.) devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dış ticaret açığının iyileşme eğilimine girmesini de ekonomide dengelenme sürecinin bir göstergesi olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ü

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Genel Kurulunda konuşan TÜSİAD Başkanı Turan, “Dünya ekonomisinde büyümenin düştüğü ve ticaretin yavaşladığı bir atmosferde makroekonomide öngörülebilirlik sağlamak ve TL’nin değerine istikrar getirmek gerekiyor.” mesajı verdi.

PATRONLAR UÇURUMDAN RAHATSIZ

TÜRKONFED’in 15. Olağan Genel Kurul Toplantısında bir konuşma yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez de, “Anadolu’da bir söz vardır: ‘Komşun açken tok yatılmaz.’ Ama gelir dağılımı verileri bunun tam tersine işaret ediyor. Türkiye genelinde zengin ve yoksul arasındaki uçurum büyüyor. Yani gelir adaletsizliği alarm veriyor. 65 yaş üstü grupta yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranında da özellikle geçtiğimiz yıl keskin bir sıçrama yaşandı. Eşitsizlik, bölgesel dağılımda ve bölgelerin kendi içinde de kendini gösteriyor. En zengin bölgenin en zengin yüzde 10'u ile en yoksul bölgenin en yoksul yüzde 10'u arasında 55 kat fark var. Zengin bölgeler daha zengin, yoksul bölgeler daha yoksul oluyor. Bu fark da toplumsal yapıyı tahrip ediyor, ülke olarak birlik duygusunu zedeliyor. Bu nedenle daha adaletli paylaşımı sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

DİKKAT MAKAS AÇILIYOR

Gelir dağılımında bozulmaya yol açan faktörlerin başında yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyümenin geldiğine dikkat çeken TÜRKONFED Başkanı Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye yüksek enflasyonun istisna değil kural olduğu bir ülke. Enflasyonist ortamda nasıl iş yapmak gerektiğini mecburen öğrendik. Ama yüksek enflasyon ülke ekonomisinin kimyasını bozuyor. Bizi düşük gelir seviyesine, teknolojiye ve rekabetçiliğe hapsediyor. Sonuçta ülke kaybediyor, hepimiz kaybediyoruz. Bu nedenle en büyük öncelik enflasyonun düşürülmesi olmalıdır. Bu da her şeyden önce doğru politikalar ve liyakatli kadrolar gerektirir. Bu koşulları sağlamış durumdayız. Umudumuz, Merkez Bankası'nın öngörüleri doğrultusunda enflasyonun kontrol altına alınmasıdır. Öte yandan 2023 son çeyrek rakamlarına göre tüketim artışı yüzde 9.3 iken bu artış sanayide 1.9, tarım ve hayvancılıkta ise yalnızca yüzde 0.5 olarak gerçekleşti. Enflasyonu düşüreceksek üretim ve tüketim arasındaki bu büyük makası kapatmak gerekiyor.” Sönmez, ayrıca sadece para politikası ile enflasyon sorununun çözülemeyeceğine de işaret etti.

YEDİ MADDELİK YOL HARİTASI

Genel Kurulda ikinci kez TÜRKONFED Başkanı seçilen Sönmez şu başlıca maddelerin yer aldığı bir yol haritası da açıkladı: *Makro iktisadi istikrar oluşturulmalıdır. *Yatırım ortamı iyileştirilmelidir. *İş dünyasının, özellikle de KOBİ’lerin yeşil ve dijital dönüşümleri desteklenmelidir *Hukuk devleti güçlendirilmeli, yargı bağımsızlığı güvence altına alınmalıdır. *Uluslararası normlara ve sözleşmelere uygun hareket edilmelidir. *Eğitim sistemi, çağın gerektirdiği becerilere ve yetkinliklere uygun hale getirilmelidir. *Her türlü eşitsizlikle mücadele edilmelidir.

ü

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü