RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı, Türkiye'nin plastik geri dönüşümdeki potansiyelini ön plana çıkarmak üzere düzenlendi. Etkinlik, 2-4 Mayıs tarihleri arasında Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) ev sahipliğinde, TÜYAP'ta gerçekleşirken, plastik sektörünün hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir buluşma noktası haline geldi. Türkiye'nin plastik sektöründeki lider konumu ve küresel geri dönüşüm pazarındaki potansiyeli, fuarın ana temasını oluşturdu.

Fuarın uluslararası boyutunu güçlendiren önemli bir unsur da Çinli katılımcıların aktif rolü oldu. Çinli plastik endüstrisi temsilcileri, Türkiye'nin plastik geri dönüşüm ve hammaddeleri sektöründeki potansiyeli hakkında görüşlerini CGTN Türk ile paylaştılar. Fuar boyunca yapılan röportajlarda, Çinli katılımcılar, Türkiye'nin plastik geri dönüşüm alanında gösterdiği ilerlemeleri ve sektördeki yeni fırsatları değerlendirdiler. Ayrıca, Türkiye ile Çin arasındaki iş birliği ve ortak projeler konusundaki potansiyeli ele aldılar.

“Türkiye pazarına yatırım yapma fırsatı arıyoruz”

Boretech Satış Direktörü Jimmy Chen, Çin'deki geri dönüşüm sektörünün gelişimini vurgulayarak, Türkiye'nin bu alanda önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Chen, "Türkiye'nin plastik geri dönüşüm endüstrisi bizim için olduğu kadar Avrupa ve Asya için de büyük" dedi.

2018'de Çin hükümeti geri dönüştürülmüş plastik ithalatını yasakladı. Bunun amacı ülke içindeki plastiği geri dönüşüme kazandırmaktı. Dolayısıyla, Çin'de plastik toplama oranı çok arttı. Ayrıca Çin hükümeti, geri dönüşümde şirketlere çok fazla teşvik veriyor. Bu nedenle, Çin'de geri dönüşüm teknolojisinin geliştirilmesinde çok fazla ilerleme kat edildi.

Çin’deki ve Türkiye’deki piyasaları takip ettiğini belirten Chen, “Hükümetimiz endüstriler için çok iyi politikalar yürütüyor. Ayrıca Çin'de geri dönüşüm endüstrilerini teşvik eden birçok dernek var.  Bu dernekler Çin pazarında yeni teknolojiyi tanıtmak, daha iyi teknolojiyi teşvik etmek, döngüyü iyileştirmek, kaliteyi artırmak için birçok toplantı yapıyor.” diye belirtti.

Türkiye’nin, Orta Doğu ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bir ülke olarak, coğrafi konumunun çok iyi olduğunu vurgulayan Chen, “Orta Doğu'dan gelen müşteriler Avrupa'ya kolayca bağlanabiliyor. Türk geri dönüşümcülerin Avrupa'ya bağlanması da çok kolay oluyor. Türkiye'de geri dönüşüm işinde çok fazla fırsat olduğunu görüyoruz. Buraya teknolojimizi tanıtmak için geldik her zaman Türkiye pazarına yatırım yapma fırsatı arıyoruz.” ifadesini kullandı.

Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin sayısı 8 bin 400'ü aştı Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin sayısı 8 bin 400'ü aştı

“İleride çok fazla çevre sorunuyla karşılaşacağız”

Çin’de kimyasal ve plastik fabrikasının satış direktörü (Wu Shuying) ve satış müdürü, (Luo Shuai) gelecekte dünyanın çok fazla çevre sorunuyla karşılaşabileceğinin altını çizdi.

Konuyla alakalı Wu Shuying, “2000 yılından bu yana, geri dönüşüm teknolojisinin çeşitli optimizasyonlarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yarı kimyasal geri dönüşümden, kimyasallaşmaya kadar giderek ileride, ciddi çevre kirliliği ve bazı sosyal sorunlarla karşılaşacağız ve bunlarla ilgilenmemiz gerekecek.” dedi.

Aynı şirkette satış müdürü olarak çalışan Luo Shuai, “Şu anda şirketimizin, ağırlıklı olarak ürettiği geri dönüştürülmüş ürünlerin hammaddesi birçok türden geliyor. Bunları yenilikçi teknolojimizi kullanarak tekrar kullanılmaya kazandırıyoruz.” diye konuştu.

Çinli satış temsilcisi Jack, amaçlarının atık ürünlerin geri dönüştürülerek tekrar kullanılması olduğunu belirterek, “Çin her gün çok fazla çöp üretiyor çünkü nüfus 1,4 milyara yakın. Her gün üretilen sayısız çöp var, bu yüzden bu çöple başa çıkmak için çok fazla ekipmana ihtiyaç var. Sadece plastikleri geri dönüştürmekle kalmamalıyız, aynı zamanda plastiklerin geri dönüşümü sürecinde zararlı maddelerin üretilmesini önlemeli ve ardından bu maddelerle de ilgilenmeliyiz.” İfadesini kullandı. Çinli bir firmanın temsilcisi Ying, geri dönüşüm endüstrisini geliştirmek için Çin hükümetiyle birlikte çalışmanın harika bir fırsat olduğunu düşündüğünü söyledi. “Şirketimiz plastik geri dönüşüm teknolojisindeki gelişmeler ve yenilikler için çok şey yaptı, bu yüzden makinelerimizin Türk plastik geri dönüşüm endüstrisinde yaralı olabileceğini düşünüyorum. Bence Türkiye'nin plastik geri dönüşüm endüstrisi Asya için olduğu kadar Avrupa için de büyük.” diye konuştu.

Çin’de bir mühendislik firmasının satış müdürü Aileen, Çin’in son zamanlarda çevre koruma konularına daha fazla önem verdiğini bildirerek şöyle konuştu.

“Şirketimiz ağırlıklı olarak granülatör üretiyor, P1t sınıfı geri dönüştürülmüş kullanılabilir plastikler üretiyoruz. Çin, çevre koruma konularına gittikçe daha fazla önem verdiği için bir sürü çöpü ve plastik şişeyi sınıflandırdık. Yani şirketler bu konuda özel olarak bir sınıf seçiyorlar. Bu da, bu konuda ne kadar temiz çalıştığımızın bir kanıtı.”

Ningbo’daki bir vida fabrikasının müdürü olan Tan, Çin’in plastik geri dönüşümünde birçok ülkeyi geride bıraktığını belirterek, “Türkiye, atık plastik geri dönüşüm endüstrisi de çok gelişti. Avrupalı birçok ülkeyi geride bıraktı. Bu gerçekten çok iyi. Türkiye'deki fuara geldik çünkü Türkiye'de de çok sayıda müşterimiz var. Hem Çin'in hem de Türkiye'nin geri dönüşüm endüstrisi, Dünya’nın yeşile dönmesini ve bizi daha sağlıklı hale getirmesini umarak büyük çaba sarf etmeye devam ediyor.”  dedi.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN